12 dec. 2022 | 17:34

Se profilează un nou război? Țara amenințată de Rusia cu o operațiune specială ca-n Ucraina: „Doamne ferește să veniți peste noi”

ULTIMA ORĂ
Se profilează un nou război? Țara amenințată de Rusia cu o operațiune specială ca-n Ucraina: „Doamne ferește să veniți peste noi”

Pentru a doua noapte consecutiv, Ucraina a atacat o bază militară rusă cu ajutorul rachetelor de mare precizie. Bombardamentele au vizat orașul Svatove (regiunea Luhansk), unde un hotel ocupat de mercenarii Wagner a fost distrus. Anterior, preşedintele SUA a discutat cu omologul său de la Kiev, pe care l-a anunțat despre un nou pachet financiar în valoare de peste 300 de milioane de dolari. Ajutorul constă în muniție și echipamente militare.

Tensiuni tot mai mari între Rusia și Kazahstan

De parcă războiul din Ucraina nu ar fi fost suficient, au apărut tensiuni între Rusia și Kazahstan, o țară aliată Moscovei. De curând, ambasadorul rus la Astana a spus că este necesară o operațiune specială pentru a-i înlătura pe naziștii kazahi. În replică, oficialul a primit un răspuns dur.

„Ascultă, Borodavkin (n.r. – Aleksei)! Capacitatea voastră de a desfășura operațiuni e distrusă. La fel și a patronului tău, Putin. De nouă luni luați bătaie de la curajoșii ucraineni. Și pot să vă spun, Doamne ferește să veniți la noi pentru o victorie ușoară. Nu veți avea o victorie ușoară. Întreaga stepă kazahă va fi presărată cu trupurile recruților voștrii”, a amenințat un oficial kazah.

Ce a apărut la granița cu rușii

Între timp, au apărut imagini cu trenurile kazahe care transportă tancuri și blindate spre nord, către granița cu rușii.

La 28 noiembrie, președintele kazah Kassim-Iomart Tokaiev a vizitat Moscova, întâlnindu-se cu omologul rus Vladimir Putin și cu alți oficiali de rang înalt înainte de a merge în Franța. În timpul întrevederii, după cum a raportat Interfax, liderul de la Kremlin a sugerat formarea unei „uniuni trilaterale [a gazelor]”, iar Tokaiev a răspuns pozitiv: „De ce nu?”.

A doua zi, purtătorul său de cuvânt, Ruslan Zheldibai, a postat pe Facebook o clarificare, deoarece mențiunea „uniunii gazelor” nu a intrat în citirile oficiale ale Kremlinului despre întâlnirea Putin-Tokaiev. Secretarul de presă kazah a scris că cei doi președinți au discutat despre cum să „coordoneze acțiunile comune pentru transportul gazului rusesc prin teritoriile Kazahstanului și Uzbekistanului”. El a adăugat că sunt necesare „discuții detaliate cu participarea experților despre o soluție rațională, care să țină cont de interesele tuturor părților implicate”.

Criză energetică în Asia Centrală

Este demn de remarcat aici că atât Kazahstanul, cât și Uzbekistanul s-au confruntat cu recenta criză energetică din regiunea Asiei Centrale. În Kazahstan, la 27 noiembrie, o centrală electrică privată care furnizează energie electrică orașului Ekibastuz – care se află lângă două dintre cele mai mari mine de cărbune din regiune – s-a defectat. Pe măsură ce temperaturile au ajuns la -30 de grade Celsius, orașul a rămas fără căldură. Tokaiev l-a concediat pe guvernatorul regional, apoi un oficial local a fost găsit mort în mașina sa.

Între timp, în Uzbekistan, la începutul lunii noiembrie, o fabrică de îngrășăminte a oprit producția înainte de termen, invocând lipsa de gaze. În aceeași lună, țara și-a suspendat aproape toate exporturile de gaze, o mare parte fiind destinată Chinei, pentru a satisface creșterea cererii interne.