Se modifică Legea voucherelor de la stat: se mai dau 200 de lei, de data asta și pentru adolescenți
În ultimul an, ne-am obișnuit ca statul român să emită numeroase vouchere pentru diverse categorii sociale. Foarte cunoscute sunt voucherele sociale, de exemplu, cele ce sunt alimentate cu 250 de lei, din două în două luni, pentru achiziționarea de alimente de bază, în contextul inflației. Acum, Legea voucherelor este modificată și apar noi vești bune.
Conform unui proiect legislativ, statul va începe să emită noi vouchere, în valoare de câte 200 de lei.
De data aceasta, banii nu vor putea fi folosiți pentru hrană, nici pentru rechizite sau alte produse de acest tip, ci vor avea un scop mult mai interesant.
Statul își dorește să încurajeze oamenii să învețe să ofere primul ajutor, în caz de necesitate, așa că beneficiarii vor putea folosi acei 200 de lei pentru a putea lua parte la cursuri de prim ajutor.
Voucherele se vor aloca pentru toți românii care împlinesc vârsta de 14 ani
Cine împlinește 14 ani, intră în posesia voucherelor, prevede actul normativ, considerându-se că de la această vârstă adolescenții pot să fie conștienți de importanța cunoașterii tehnicilor de prim ajutor și au maturitatea necesară de a pune în practică cele învățate, dacă sunt martori sau sunt implicați în anumite situații, cum ar fi accidentele auto, în care intervenția lor ar putea face diferența dintre viață și moarte.
Este deosebit de important să luăm cu toții parte la astfel de activități, deoarece în orice situație critică, intervenția rapidă poate însemna o șansă în plus la supraviețuire. Până la sosirea echipajelor medicale avizate, fiecare dintre noi putem da o mână de ajutor unor persoane aflate la nevoie și e vital să știm ce avem de făcut.
„Voucherul va fi emis pe suport electronic și va fi acordat la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu.
Excepție de la această ultimă regulă se va face în cazul tinerilor care împlinesc vârsta de 14 ani, care vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.
Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.)”, explică avocatnet.ro.
De reținut faptul că, exact cum am punctat la începutul articolului, măsura detaliată mai sus este în stadiul de proiect legislativ. De-abia după ce va primi undă verde din Parlament, va fi promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial al României, vom putea intra în posesia acestor noi vouchere.