Se întâmplă la pompă și este cea mai proastă veste pentru șoferii de mașini pe benzină și motorină

Se întâmplă la pompă și este cea mai proastă veste pentru șoferii de mașini pe benzină și motorină

Era absolut inevitabil să se întâmple asta. Prețurile la carburant în România și-au continuat trendul ascendent și reprezintă o problemă îngrijorătoare.

Nici nu a început luna mai bine, iar prețurile la benzina standard au crescut cu valori între 22 și 33 de bani în tot acest timp. Situația este îngrijorătoare în toată țara și, deși se menține diferența de aproximativ un leu între benzină și motorină, amândouă se scumpesc văzând cu ochii.

La momentul de față, tinde să fie imposibil să mai găsești benzină sub 8 lei atât în București, cât și în restul țării. Singurele excepții vin sub forma unor benzinării Rompetrol și Lukoil, dar la polul opus, prețurile au sărit până la 8 lei și 15 bani litrul la Mol.

Benzina și motorina în România, un lux

Prețurile la majoritatea alimentelor și serviciilor în România vor crește într-un ritm accelerat în următoarea perioadă, ca o consecință a situației de pe piața carburanților. Dacă te uiți la motorină standard, pare inevitabil ca până la finele săptămânii să nu ajungă la 9 lei litrul. Momentan, în cazul benzinăriilor MOL din capitală fluctuează în jurul cifrei de 8,9 lei, cu maxime de 8,93. La OMV o găsești la 8,88, în timp ce Lukoil este la polul opus cu 8,81.

În cazul în care căutai jumătatea plină a paharului, aceasta nu există. În contextul în care rafinăria Petrotel procesează majoritar țiței rusesc, iar autoritățile de la Bruxelles se dau peste cap pentru a interzice achizițiile de petrol din țara lui Putin, șansele să ne confruntăm cu noi scumpiri în următoarele săptămâni sunt semnificative.

Un pic ciudat este faptul că benzinăriile majorează diferit tarifele la carburanți. De exemplu, Lukoil a scumpit luni benzina cu 5 bani, iar motorina cu 6 bani. Pe de altă partea, MOL, care va beneficia de excepții de la sancțiuni în cazul rafinăriilor din Ungaria și Slovacia, în scenariul unui embargo, a majorat benzina cu 12 bani pe litru, iar motorina cu 13 bani.

Citește și: