26 ian. 2022 | 13:25

Se întâmplă la pompă: prețul petrolului, o sursă de stres importantă

ACTUALITATE
Se întâmplă la pompă: prețul petrolului, o sursă de stres importantă

Situațiile geo-politice cu care se confruntă lumea au implicații puternice în diferite sectoare economice.

Astfel, prețul petrolului a urcat la 89 de dolari pe baril, în perspectiva unui maxim din ultimii șapte ani, susținut de aprovizionarea strânsă și de tensiunile geopolitice din Europa și Orientul Mijlociu, care trezesc îngrijorări cu privire la noi perturbări.

Președintele american Joe Biden a declarat că va lua în considerare sancțiuni personale împotriva președintelui Vladimir Putin dacă Rusia invadează Ucraina. În același timp, mișcarea Houthi din Yemen a lansat un atac cu rachete asupra unei baze din Emiratele Arabe Unite.

„Anxietatea legată de potențialele întreruperi ale aprovizionării în Orientul Mijlociu și Rusia oferă puțin optimism pentru piața petrolului”, a declarat Stephen Brennock de la brokerul de petrol PVM.

Țițeiul Brent a crescut cu 61 de cenți, sau 0,7%, la 88,81 USD. Pe 20 ianuarie a ajuns la 89,50 USD, cel mai mare din octombrie 2014.

Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 25 de cenți, sau 0,3%, până la 85,85 USD.

O situație volatilă

„Dezavantajul pieței este limitat din cauza tensiunilor crescute dintre Rusia și Ucraina și a amenințării la adresa infrastructurii din Emiratele Arabe Unite”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Subliniind un echilibru strâns dintre cerere și ofertă, raportul săptămânal al inventarului american al Institutului American de Petrol a arătat că stocurile de țiței au scăzut cu 872.000 de barili, au spus surse din piață.

Investitorii din toate piețele așteaptă, de asemenea, actualizarea de la Rezerva Federală din SUA. Se așteaptă ca autoritatea să semnaleze planuri de creștere a ratelor dobânzilor în martie, deoarece se concentrează pe combaterea inflației.

Într-o altă evoluție cheie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, cunoscută sub numele de OPEC+, se întrunește pe 2 februarie pentru a lua în considerare o altă creștere a producției.

OPEC+ a anulat treptat reducerile record ale producției din 2020, ridicându-și ținta lunară cu 400.000 de barili pe zi, deși creșterea reală a ofertei a fost sub aceasta, deoarece unele țări se luptă să crească producția.