Se întâmplă la pompă, iar șoferii români sunt primii care au de suferit: iar ne-am făcut de râs în Europa
Deși avem aproape cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, iar românii sunt cât se poate de săraci în cea mai mare parte a lor, când vine vorba de benzină și motorină, prețurile sunt la nivel de occident și cresc într-un ritm cât se poate de accelerat.
Realitatea din piață este simplă, iar România s-a făcut din nou de râs în Europa. La momentul de față, țara noastră se confruntă cu cea mai mare scumpire a benzinei din Uniunea Europeană, cel mai accelerat ritm de creștere al prețului la carburanți. Trendul este unul îngrijorător și nu pare să se pondereze curând.
Prețul la benzină în România, ceva de speriat
Prețul mediul al benzinei CO95 la pompă, în România, a crescut cu 5,5% pe data de 17 ianuarie comparativ cu 20 decembrie. Discutăm, practic, de cea mai mare scumpire din toate țările Uniunii Europene, până la pragul de 1,285 euro pe litru. Problema majoră nici măcar nu este ce s-a întâmplat până acum, ci faptul că acest trend se menține și în continuare.
Nici măcar nu contează la ce perioadă te raportezi. Scumpirea benzinei din țara noastră este printre cele mai mari și dacă te uiți la perioada începută în 3 ianuarie. Atunci, este vorba de un procent de 2,5%, conform datelor publicate de Directoratul general pentru Energie al Comisiei Europene, DG Energy.
Dacă ne uităm la motorină, aceasta s-a scumpit cu 5% față de 20 decembrie, fiind vorba de a șaptea cea mai mare creștere, până la 1,276 euro pe litru și cu 2,9% față de valoarea practicată la pompă pe 3 ianuarie. Aceasta din urmă este a patra cea mai mare creștere din blocul european.
Ca referință, cele mai mari creșteri de preț la benzină în Europa, de la începutul anului, s-au înregistrat în Franța (4,8% până la 1,706 euro/litru) și Ungaria (3,5% – 1,338 euro/litru). Dacă ne uităm la motorină, extremele sunt tot în Franța (5,5% până la 1,62 euro/litru), Slovenia (5,1% până la 1,436 euro/litru) și Ungaria (4,2% până la 1,340/litru).
În final, toate creșterile de preț înregistrate România față de diferite date de referință sunt mult mai mari decât mediile europene, cu excepția avansului prețului motorinei față de 10 ianuarie și față de 3 ianuarie.