Se întâmplă la pompă, după panica de săptămâna trecută: totul pleacă de la petrol
Prețurile petrolului au scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape trei săptămâni, deoarece Rusia a indicat că este în favoarea reluării acordului nuclear cu Iranul cât mai curând posibil.
Discuțiile de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina au atenuat și mai mult temerile cu privire la întreruperile aprovizionării, iar creșterea cazurilor de COVID-19 în China a alimentat îngrijorările cu privire la încetinirea cererii.
Contractele futures Brent au scăzut cu 8,90 USD, sau 8,3%, la 98 USD pe baril, în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate a scăzut cu 8,97 USD sau 8,7%, la 94,04 USD pe baril.
Ambele valori de referință au scăzut sub 100 de dolari pe baril pentru prima dată de la 1 martie.
Brent a pierdut aproape 40 de dolari de la maximele din 14 ani atinse pe 7 martie, în timp ce WTI a scăzut cu peste 30 de dolari de când a atins maximele din 2008 în urmă cu aproape o săptămână.
Scăderea bruscă a prețurilor vine în urma unei declarații a ministrului rus de externe Sergi Lavrov, potrivit căreia Moscova este în favoarea reluării cât mai curând posibil a acordului nuclear cu Iranul din 2015 și așteaptă ca Washingtonul să ridice sancțiunile împotriva Teheranului.
Piața rămâne volatilă
Discuțiile pentru relansarea acordului nuclear, care ar duce la ridicarea sancțiunilor asupra sectorului petrolier al Iranului, au fost blocate recent din cauza cererilor Rusiei.
Prețurile și-au extins pierderile de la o scădere de 5% în ziua precedentă, după ce o creștere abruptă a infecțiilor zilnice cu COVID-19 în China a stârnit îngrijorări cu privire la creșterea costurilor economice ale măsurilor dure de izolare ale țării.
În plus, Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) al Rezervei Federale din SUA organizează o întâlnire de două zile privind ratele dobânzilor, la care piața se așteaptă la prima creștere a ratei dobânzii din SUA timp de patru ani.
„Dolarul s-ar putea aprecia dacă autoritățile vor adopta o abordare agresivă față de rate mai mari ale dobânzilor, în ciuda riscurilor geopolitice continue”, a declarat Lukman Otunuga, analist senior de cercetare la FXTM.