23 dec. 2022 | 09:30

Se întâmplă în România într-un ritm accelerat, din fundul curții până la oraș: activitatea preferată a românilor pe internet

ACTUALITATE
Se întâmplă în România într-un ritm accelerat, din fundul curții până la oraș: activitatea preferată a românilor pe internet

Pandemia a schimbat ireversibil două lucruri în mentalul colectiv al românilor. Tot mai mulți își doresc să lucreze de acasă și, preferabil, pe mai mulți bani. În același timp, nu se mai opresc din cumpărături online.

Până nu demult, aproape toți românii care făceau cumpărături online se bucurau de această activitate din câteva orașe ale României. Acum, rata de adopție a acestei activități s-a extins foarte mult și în mediul rural, nu doar în fiecare colț al României. Din acest punct de vedere, creșterea din 2022 a făcut o treabă miraculoasă în a reduce decalajul tradițional dintre sat și oraș. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Asociația Română a Magazinelor Online, ARMO, conform INS.

Românii și cumpărăturile online, cea mai mare bucurie

În ultimele 12 luni, conform datelor agregate de INS, numărul românilor cu domiciliul în mediul rural care comandă online a crescut cu nu mai puțin de 22,8%. Acestui procent se adaugă și o creștere de aproximativ 10% pe zona de urban. Dincolo de procente relative, fascinante sunt valorile absolute. Nu mai puțin de 71,5% dintre românii din orașe au ajuns să efectueze cumpărături online, iar valoarea este cu doar 13,2% mai mare comparativ cu numărul celor din mediul rural care fac același lucru.

„Tot mai mulți clienți din mediul rural au comandat online în 2022 și au evitat deplasările lungi și costisitoare pentru cumpărături, care cresc odată cu aglomerația de Sărbători. În această perioadă, pentru o sesiune obișnuită de cumpărături, un client din rural câștigă în medie peste 2 ore și economisește 80 de lei comandând online, comparativ cu achiziționarea din magazinele tradiționale, potrivit calculelor noastre.

Clienții din zonele rurale comandă din toate categoriile, de la fashion, cosmetice, electronice, articole sportive și pentru îngrijirea casei, cadouri și chiar comandă de la restaurante (21,7%). Ba chiar, procentual, sunt peste cei din mediul urban când vine vorba de haine sau accesorii vestimentare și cărți. Ne așteptăm la un record de comenzi de sărbători în zonele rurale anul acesta, iar ca oamenii să aleagă fie livrarea în fața porții, fie la un punct de livrare”, a declarat Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Române a Magazinelor Online (ARMO).

Ca o posibilă explicație pentru situația din piață, creșterea din mediul rural s-ar putea să aibă legătură cu extinderea internetului mobil de mare viteză la sate, dar și extinderea rețelelor fixe. Conform ANCOM, ritmul de creștere a numărului de conexiuni la internet din mediul rural este cu 3% mai mare față de cel din urban, pe care îl depășește cu un procent. A ajutat cu siguranță și dezvoltarea infrastructurii de livrare, rețelele de curieri.

Ca un detaliu mai mult sau mai puțin evident, dar unul confirmat de INS, nu există diferențe între obiceiurile de shopping ale românilor de la sate comparativ cu cei de la oraș. Topul produselor achiziționate în rural este format din fashion, încălțăminte sau accesorii (78,3%), produse cosmetice (24,9%), produse de curățare și de igienă personală (18,7%). În același timp, în zonele urbane, utilizatorii de internet au cumpărat îmbrăcăminte, încălțăminte sau accesorii (76,6%), produselor cosmetice (27,1%) și a articolelor sportive (18,3%), conform Economica.net.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele