14 iun. 2022 | 07:59

Se întâmplă cu pensiile private ale milioane de români, iar perspectivele sunt optimiste: banii se văd în cont

ACTUALITATE
Se întâmplă cu pensiile private ale milioane de români, iar perspectivele sunt optimiste: banii se văd în cont

Fondurile de pensii private obligatorii, pilonul II, funcționează foarte similar cu niște fonduri de investiții, dar sub supravegherea atentă a ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară). În acest context, situația din conturi este îmbucurătoare.

În România, pe pilonul II, sunt active următoarele fonduri de pensii private obligatorii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, NN și Vital. Acestea au responsabilitate să administreze niște sume de bani fabuloase din economiile românilor pentru pensie. Partea bună este însă că tocmai a fost confirmat de către ASF faptul că fac o treabă foarte bună, banii din spatele lor ajung să înregistreze o creștere de aproximativ 9% într-un an foarte tensionat și încărcat de provocări financiare.

pensie-Pilon-2

Realitatea pensiilor private obligatorii din România

Față de 30 aprilie 2021, la finele lunii aprilie 2022, activele din fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la o valoare de 88,42 miliarde de lei. Creșterea netă este de aproximativ 9% în 12 luni, semnificativ mai mare decât orice dobândă pe care ți-ar acorda-o o bancă din România, de exemplu.

”Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB.”, se menţionează în raport.

În aceeași analiză se menționează că titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, nu mai puțin de 52,8 miliarde de lei sau 59,72%. Pe locul doi s-au aflat acțiunile, cu 25,32 procente sau 22,4 miliarde de lei. Locul trei a fost ocupat de obligațiunile corporative, acestea reușind să se reflecte în 7,44% din totalul activelor, respectiv 6,58 miliarde de lei.

Ca să înțelegi mai bine câți români depind de aceste fonduri de pensii administrate privat, merită să ai în vedere că, în luna aprilie a acestui an, ASF estima un număr de 7.861.023 milioane de de participanți. În contextul în care speculațiile legate de siguranța pe termen lung a pensiilor de stat a tot fost adusă în discuție, modul în care progresează fondurile de pensii private este cu atât mai important.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele