Se întâmplă cu leul românesc, în 2022, în raport cu euro: avertismentul BNR

Se întâmplă cu leul românesc, în 2022, în raport cu euro: avertismentul BNR

Leul românesc se zbate deja de câțiva ani să nu se devalorizeze și mai mult decât acum în raport cu euro, iar BNR are planuri mari pentru 2022.

Dacă totul merge conform planului Băncii Centrale a României, în pofida inflației explozive din acest an, leul românesc nu va pierde mai mult de 1,3% din valoare. Cifra estimată este cu atât mai impresionantă cu cât e mai mică decât devalorizarea produsă în 2021. Dincolo de procente, vorbim practic de un euro între 4,95 și 5,05 lei până la finele acestui an. Din păcate, aceste pronosticuri pe 2022 depind într-o oarecare măsură de inflație, iar BNR se ferește să-și actualizeze estimările pe marginea ei.

Ce se întâmplă cu leul românesc, cu euro, conform experților

„Ne așteptăm ca banca centrală să mențină o gestionare strictă a valutei pentru a limita presiunile IPC și a ancora așteptările inflaționiste. Noi vedem cursul EUR/RON la 5,05 până la sfârșitul anului 2022. Deprecierea medie a leului ar trebui să fie în jur de 1,3% față de monedă unică anul acesta, mai puțin decât în ​​2021”, arată Ciprian Dascălu, economist şef al BCR.

Ca un posibil argument pentru optimismul oficialului BCR este indicele pieței monetare relevanți pentru transpunerea în piață a politicii BNR. În acest caz particular, este vorba de ROBOR, semnificativ mai mare comparativ cu facilitatea de credit. Ca referință, rata Lombard este stabilită acum la 4%, iar indicii ROBOR au sărit de 4,5%, la 4,68% ccel la 3 luni şi 4,78% cel la 6 luni.

Un alt motiv de optimism legat de tăria leului până la finele anului ține de practicile BNR pentru combaterea inflației în raport cu alte bănci centrale europene. ”BNR vizează o volatilitate scăzută în EUR/RON, probabil ca să permită o nouă depreciere treptată a leului. După cum s-a văzut, BNR s-a implicat puternic pe piața valutară pentru a asigura stabilitatea valutară în primele săptămâni de război din Ucraina”, a adăugat Ciprian Dascălu.

Opinia legată de relația leu/euro pe 2022 a fost confirmată și de Valentin Tătaru, economistul șef al ING Bank. „În general, este probabil ca politica monetară să rămână concentrată pe valută și ne așteptăm ca nivelul de 4,95 pentru EUR/RON să se mențină în acest an. BNR este probabil să rămână un creditor net al sistemului bancar pentru cea mai mare parte a anului 2022. Deciziile unice precum cumpărarea de titluri de stat ar putea fi folosite ca instrument de semnalizare pentru piață, dar este foarte puțin probabil să devină un obicei”, a explicat Tătaru pentru Economica.
Citește și: