26 iul. 2022 | 13:31

Se întâmplă cu depozitele românilor, peste noapte: dobânzile bancare sunt fără precedent

ACTUALITATE
Se întâmplă cu depozitele românilor, peste noapte: dobânzile bancare sunt fără precedent

Ciudat sau nu, dobânzile la depozitele în lei pe 12 luni au ajuns mai mari decât cele la creditele ipotecare în lei. Acest lucru se întâmplă pe fondul creşterii accelerate a ratei inflaţiei, a lipsei lichidităţii din piaţa bancară şi a perspectivei de recesiune.

Conform unei analize Profit.ro, într-un top al băncilor mari, CEC Bank şi Unicredit sunt pe primele locuri, cu cele mai mici dobânzi la creditele ipotecare şi cele mai mari dobânzi la depozitele în lei.

Astfel, există dobânzi de 9% la depozitele pe 12 luni şi de 4,75% la creditele ipotecare în lei pe 30 de ani. O cauză poate fi lipsa de lichiditate din piaţa bancară, care determină băncile să înceapă să remunereze depozitele bancare într-un ritm mai rapid decât scumpesc creditele.

Depozitele bancare ale românilor, fără precedent

De asemenea, toate tipurile de dobânzi, atât la depozite, cât şi la credite, sunt mai mici decât rata inflaţiei care este posibil să atingă 16% luna aceasta. Nu ştim cât va dura această situaţie, dar la ora actuală, cele mai mari dobânzi la depozitele pe 12 luni din sistemul bancar le are TBI Bank cu 9% pentru depozitele constituite online şi Patria Bank cu 7,5%. Pe de altă parte, cele mai mici dobânzi la credite ipotecare în lei le are Garanti Bank 4,75% şi CEC Bank 4,85%.

Conform aceleiași analize, s-au studiat ofertele băncilor din top 10 cele mai mari bănci din sistemul bancar, din punctul de vedere al activelor deţinute. Astfel, doar trei bănci din top 10 mai au acum dobânda la credit mai mare decât dobânda la depozit. Cu toate astea, marja dintre cele două tipuri de dobânzi este cuprinsă între 0,2% (Raiffeisen Bank) şi 0,9% în cazul BCR.

Concluzia este că şapte bănci din top 10 oferă dobânzi mai mari la depozitele populaţiei în lei constituite pe 12 luni decât dobânzile percepute la creditele ipotecare. Diferenţialul de dobândă începe de la 0,25% în cazul BRD care oferă 4,75% la credit şi 5% la depozit şi ajunge la 1,15% în cazul CEC Bank care oferă 4,85% dobânda la credite şi 6% la depozite. În plus, imediat după CEC Bank se situează Unicredit cu o marjă de 1,05% între creditul cu dobândă de 1,95% şi depozitul cu dobândă de 6%. Apoi urmează ING Bank cu un diferenţial de 0,76%.