19 dec. 2022 | 07:00

Se întâmplă cu banii pensionarilor în decembrie, este vestea momentului: s-a suplimentat bugetul

ACTUALITATE
Se întâmplă cu banii pensionarilor în decembrie, este vestea momentului: s-a suplimentat bugetul

În fiecare lună, în România, numărul pensionarilor crește, populația îmbătrânește, natalitatea scade, iar autoritățile române încearcă să facă față la presiunea asupra bugetului. În decembrie 2022, situația este cu atât mai complicată.

Nu mai puțin de 196 de milioane de lei au fost scoși în ultimele zile din Fondul de Rezervă pentru a putea fi plătit pensiile în luna decembrie. În teorie, acest lucru nu ar trebui să se întâmple, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale are estimările foarte bine făcute când vine vorba de disponibilitatea banilor pentru pensii. Din păcate, un număr surprinzător de mare de dosare noi de pensionare au intrat în plată în ultima lună, ducând o cheltuieli suplimentare, peste cele estimate inițial.

Banii de pensii din decembrie 2022, suplimentați

„Raportându-ne la cele peste 100 de miliarde de lei care sunt alocate pentru plata pensiilor, aș spune că nu este neapărat un raport foarte mare. Este o corecție care se face, o corecție de etapă, în legătură cu detaliile care stau în spatele acestei necesități de a completa, repet, bugetul de peste 100 de miliarde de lei cu cele mai puțin de 200 de milioane de lei pe care astăzi guvernul le-a alocat din Fondul de Rezervă pentru aceste plăți.

Cred că Ministerul Muncii este pregătit să ofere detalii concrete privind beneficiarii. De altminteri, repet, vorbim de fiecare dată de o estimare, iar corecțiile care se derulează pe timpul anului au în vedere exact fluctuația pe care aceste pensionări o pot suferi pe parcursul unui an”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. În opinia sa, aceasta este o corecție de etapă, în condițiile fluctuațiilor care apar în cursul anului.

În contextul creșterii accelerate a numărului pensionarilor în ultima perioad, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a venit cu mențiuni suplimentare, conform Hotnews.ro. Aparent, numărul exact al persoanelor care aleg să se pensioneze nu poate fi anticipat cu precizie, dar până și această impredictibilitate se ia în calcul la realizarea bugetului.

„La elaborarea proiectului de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat, cheltuielile sunt estimate pe baza unor indicatori medii anuali care pot fi determinați, cum ar fi:

  • numărul mediu de pensionari în plată;
  • numărul mediu de puncte de pensie aflate în plată;
  • valoarea punctului de pensie în anul de referință;
  • numărul de bilete de tratament valorificate în anul precedent;
  • numărul ajutoarelor de deces și sumele cheltuite pentru acest tip de prestați;

Numărul exact al persoanelor care aleg să se pensioneze într-un an nu poate fi anticipat cu precizie astfel încât sumele necesare plății drepturilor să fie fundamentate cu acuratețe de 100%. Avem în vedere faptul că, pe lângă pensia de limită de vârstă care poate fi solicitată la împlinirea vârstei standard de pensionare, legea a reglementat și pensia de invaliditate, pensiile anticipate și pensia de urmaș.

Totodată, au loc recalculări ale drepturilor de pensie pe baza unor documente noi depuse de pensionari și care duc la creșterea cuantumului pensiilor, fără a putea anticipa numărul și valoarea acestori creșteri. Trebuie menționat faptul că această nevoie de suplimentare nu a intervenit ca urmare a unor intrări masive în plată în luna decembrie, ci este un efect al tuturor aspectelor reliefate anterior”, au explicat oficialii din cadrul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele