Se dau bani de la stat: un nou tip de pensie în România, pentru copii
În Senat a fost depus un proiect legislativ care va extinde lista beneficiarilor pentru indemnizații de la stat.
Conform textului proiectului de lege, se pare că, alături de veteranii, invalizii sau văduvele de război, încă o categorie de persoane va primi aceleași beneficii.
Cine va primi banii, mai exact
Este vorba despre copiii persoanelor care au decedat pe front.
Dacă proiectul în cauză va fi votat de senatori și deputați și va intra în vigoare, se va modifica practic Legii 49/1991, care prevede lista beneficiarilor acestor tipuri de drepturi de la stat.
„Astfel, conform proiectului, și aceste persoane ar urma să beneficieze de indemnizația lunară în valoare de 600 de lei, stabilită de Legea 49/1991, și de indemnizația de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata.
În plus, copiii celor ce și-au pierdut viața pe front sau în prizonierat vor avea și alte beneficii, de data asta, stabilite de Legea 44/1994. Concret, aceștia vor avea dreptul la șase călătorii, dus-întors, gratuite cu trenul în fiecare an, scutirea de la plata a 50% din costurile cu abonamentul telefonic sau de radio și televiziune ori bilete de tratament în stațiunile balneoclimaterice”, conform explicațiilor avocatnet.ro.
Este deosebit de important să avem grijă de cetățenii acestei țări, dar și de urmașii celor ce se jertfesc pentru patrie. Aceasta pare să fie deviza celor ce au lansat proiectul de lege, în Senat.
Inițiatorii acestui proiect de lege amintesc, în nota de fundamentare a actului normativ, despre îndeplinirea “datoriei morale pe care statul român și societatea o au față de această categorie de persoane, pentru asigurarea unei egalități de tratament pentru eroii români care au luptat în război în Armata Română în comparație cu tratamentul aplicabil pentru ceilalți eroi naționali, având în vedere că toți deopotrivă au suferit și s-au sacrificat pentru binele comun și luând în considerare suferința enormă pe care pierderea unui părinte o cauzează în viața unui copil”.