05 ian. 2022 | 09:21

Se dau bani de la stat să-ți repari casa, pe cheltuiala lor: ce trebuie să faci, care sunt restricțiile

ACTUALITATE
Se dau bani de la stat să-ți repari casa, pe cheltuiala lor: ce trebuie să faci, care sunt restricțiile

Dacă locuiești într-o clădire cu risc seismic, trebuie să știi că statul va aloca bani ca să o consolideze integral. Totuși, trebuie să respecți câteva cerințe.

Proprietarii locuințelor din aceste clădiri vor urma să fie obligați să nu își vândă casele timp de 25 de ani. Ei vor restitui statului banii aferenți lucrărilor doar dacă vând locuința în intervalul celor 25 de ani, conform Profit.ro.

Dacă firma ta se află într-o asemenea clădire, interdicția de vânzare va fi dublată. Acest anunț a fost făcut de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila. Guvernul a redactat un proiect de lege în acest sens.

Se dau bani de la stat pentru reconsolidarea caselor, dar trebuie să respecți ceva

Pentru clădiri cu gradul I risc seismic, lucrările sunt finanțate de stat. Cu toate acestea, proprietarii trebuie să restituie contravaloarea acestor lucrări în rate lunare egale, eșalonate pe 25 de ani. De la această regulă sunt exceptați doar proprietarii cu venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câștigul salarial mediu net pe economie.

Ca referință, Bucureștiul este considerat unul dintre cele mai vulnerabile zece orașe ale lumii din punctul de vedere al riscului seismic. În Capitală sunt 374 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic, dintre care 190 prezintă pericol public. Deci, la un cutremur mai mare, dezastrul ar fi comparabil cu cel din 77.

„Nu va mai exista o confinanțare. Practic, programul prevede finanțarea integrală din bugetul de stat a consolidărilor de risc seismic, astfel încât să nu mai avem discuția referitoare la proprietarii care nu pot să suporte pentru că nu au posibilități financiare și așa mai departe”, a spus ministrul.

De asemenea, Guvernul se pregătește să interzică închirierea sau cedarea sub formă de comodat a imobilelor încadrate în clasa de risc seismic 1.

Până la cel târziu 1 ianuarie 2023, primarii, directorii de școli și șefii spitalelor, policlinicilor și dispensarelor sunt obligați să dispună demararea expertizării tehnice a tuturor imobilelor construite înainte de 1978 care se află în patrimoniul instituțiilor pe care le conduc.

Dacă nu se vor conforma acestei dispoziții, aceștia riscă amenzi substanțiale de până la 50.000 de lei.

Mai mult, până la 1 iunie 2024, trebuie finalizate expertizele tehnice în vederea încadrării imobilelor în clasă de risc seismic și a fundamentării măsurilor de intervenție. Proiectul de lege face referire la clădirile cu peste 3 etaje și cel puțin 10 apartamente, construite înainte de 1978.