07 oct. 2022 | 09:30

Alți 200 de lei de la stat, doar așa nu te ajutase Guvernul: vouchere să-ți cumperi asta în casă

ACTUALITATE
Alți 200 de lei de la stat, doar așa nu te ajutase Guvernul: vouchere să-ți cumperi asta în casă

În ultimele luni, autoritățile române au lucrat la mai multe mecanisme pentru a întinde o mână de ajutor românilor vulnerabili din punct de vedere financiar. Printre măsurile pe care le-a avut în vedere guvernul, se numără și un nou tip de vouchere în valoare de 200 de lei.

Supranumit la un moment dat, Rabla pentru becuri, deși nu are un astfel de nume oficial, cel mai recent program al autorităților vizează niște vouchere de 200 de lei pentru ca românii să-și își înlocuiască becurile vechi din casă cu unele mai eficiente energetic, LED. Dacă totul merge bine, efectele acestui program ar trebui să se resimtă în piață înainte de finele acestei luni.

Noi tichete de la statul români, bani de becuri LED

Autoritățile române se dau peste cap în această perioadă pentru a încuraja oamenii să facă economie la energie, chiar dacă această inițiativă implică și niște bani de la stat. Voucherele de 200 de lei pentru becuri vin într-o perioadă în care programul de montare a panourilor fotovoltatice a încetinit. Nu de alta, dar aproximativ 30.000 de români așteaptă încă de anul trecut să-și pună panourile pe casă din banii statului, dar birocrația i-a descurajat pe mulți.

Trecând însă peste eșecurile acestei guvernări de coaliție, autoritățile par serioase când vine vorba de noile vouchere în valoare de 200 de lei care pot fi folosite, exclusiv, pentru achiziția de becuri LED de maxim 15W. Problema este însă că becurile tradiționale cu filament sunt foarte populare mai ales în mediul rural, unde programe care necesită înscrierea online sunt o fantasmă, cam la același nivel cu educația online din perioada pandemiei.

”Unde să ne adresam? De unde calculator? Eu știu calculator… roaba cu lemne… altceva nu știu.”, a afirmat un bărbat pentru Digi24 pe marginea acestui noi ajutor de la stat. ”Eu aplic la program, dar cât stai până să vină banii? Că dacă stai să vină o lună de zile te duci și îți cumperi singur.”, a spus altul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele