Se dau bani de la Bruxelles, în România: la ce pot fi folosiți, unde se fac investițiile

Se dau bani de la Bruxelles, în România: la ce pot fi folosiți, unde se fac investițiile

Europa trece printr-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere energetic, iar asta se simte foarte tare la nivelul facturilor pe care le primesc românii. În teorie, criza este una mai veche, deja de câțiva ani, dar sancțiunile aplicate Rusiei în contextul războiului din Ucraina nu au făcut decât să accelereze și mai mult dezechilibrele din piață.

În acest context energetic foarte complex, autoritățile de la Bruxelles încurajează investițiile în piața energiei, mai ales dacă discutăm de proiecte din jurul surselor regenerabile. Ca o consecință a acestei practici, nu mai puțin de 1,4 miliarde de dolari vor intra în România de la Comisia Europeană pentru finanțarea inițiativelor din spectrul definit mai sus.

Mai aproape de independența energetică a României

Membrii Comisiei Europene au căzut de acord în urmă cu câteva zile pentru o finanțare în valoare totală de 1,4 miliarde de dolari destinată României. Banii provin din Fondul de Modernizare, ce are în spate încasările din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2). Acestea din urmă sunt o constantă în domeniul energetic.

Suma surprinzător de generoasă poate fi folosit pentru proiecte de investiție în producție, transport și distribuție de energie electrică în România, iar informația a fost confirmată și de către ministrul Energiei, Virgil Popescu. „Comisia Europeană a aprobat investițiile care se vor face prin Fondul pentru Modernizare. România are cea mai mare valoare aprobată: 970.974.456 euro pentru investiții prioritare și 470.130.117 euro pentru investiții neprioritare. CE a aprobat pentru Cehia – 390.000.000 euro pentru investiții prioritare și 130.000.000 euro pentru investiții neprioritare, Croația – 125.000.000 euro, Ungaria – 74.285.714 euro și Polonia 240.220.000 euro”, a explicat ministrul.

Printre proiectele care vor avea de câștigat din banii de la Bruxelles, se numără parcurile fotovoltaice pe care vrea să le realizeze Complexul Energetic Oltenia, care parte a planului de restructurare și reducere a emisiilor de carbon. De asemenea, vor merge bani la operatorul de transport energetic Transelectrica.

Citește și: