Se dau 3000 de lei acestor români, din septembrie: cum te motivează statul să renunți la mașina veche
În cazul în care ai evitat de mult timp să renunți la o mașină veche pentru că ”nu aveai nimic de câștigat”, un nou mecanism adoptat de statul român îți va aduce o sumă destul de generoasă în buzunar pentru o rablă.
Începând cu luna septembrie a acestui an, peste doar câteva zile, vei primi până la 3000 de lei pentru casarea unor vehicule uzate. Scopul final este retragerea de pe piață a mașinilor mai vechi de 15 ani, vehicule care au un impact negativ asupra mediului înconjurător din cauza emisiilor poluante sporite. Pe marginea acestui subiect, a oferit mai multe detalii președintele Administrației Fondului de Mediu, autoritatea care administrează programul de încurajare a reînnoirii parcului auto.
3000 de lei pentru mașinile vechi din România
Programul care a fost inițial implementat în localitatea Sf. Gheorghe va fi extins la nivel național de luna viitoare și va avea în spate o finanțare de nu mai puțin de 500 de milioane de lei. Implementarea va fi facilitată de unitățile administrativ – teritoriale (UAT) și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Dacă ai o mașină de minim 15 ani, vei primi în schimbul ei o primă de casare de 3000 de lei, jumătate din aceasta fiind suportată din bugetul AFM, iar cealaltă jumătate din bugetul local al fiecărui UAT participant. Cea mai importantă distincție dintre acest program și deja consacratele Rabla Clasic și Rabla Plus ține de faptul că cei 3000 de lei pot fi folosiți pentru orice, în timp ce tichetele Rabla sunt utile doar în cazul achiziției unui nou autovehicul.
„Acest program a rezultat în urma angajamentului României prin PNRR că până în 2026 vom casa un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani. Este un program prietenos cu mediul, dar nu ştiu cât de prietenos cu bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, în sensul că noi vom acorda o primă de casare a unei maşini mai vechi de 15 ani sau cu o normă de poluare Euro 3 sau mai jos de Euro 3. Această primă de casare va fi de 3.000 de lei, din care 1.500 de lei suportă AFM, iar 1.500 de lei vor trebui suportaţi din bugetul propriu al fiecărei unităţi administrativ-teritoriale”, a afirmat şeful AFM, Laurenţiu Neculaescu.