23 aug. 2022 | 19:06

Se cere desființarea Nord Stream 2. Polonia cere dezemembrarea gazoductului

ULTIMA ORĂ
Se cere desființarea Nord Stream 2. Polonia cere dezemembrarea gazoductului

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat la summitul Platformei din Crimeea că, în timp ce Rusia este în război cu Ucraina, este imposibil să faci afaceri cu ea. Prin urmare, în opinia sa, gazoductul „North Stream – 2” ar trebui să fie complet dezmembrat, nu doar oprit.

Nord Stream 2 ar trebui „dezemembrat”

„Aș dori să vă reamintesc că „Nord Stream – 2” a început să funcționeze după confiscarea Crimeei, dar nu putem reveni la afaceri normale cu Rusia, la relații normale în timp ce aceasta luptă împotriva Ucrainei și îi ocupă teritoriile. O schimbare de politică în Occident nu înseamnă doar încetarea completă a „Nord Stream – 2″, ci și lichidarea, dezmembrarea completă a acestui flux”, a subliniat el.

Duda a menționat că, pe fondul războiului, țările nu mai au posibilitatea de a reveni la linia care a fost la 23 februarie a acestui an.

„Este necesar să eliberăm întregul teritoriu al Ucrainei împreună cu Crimeea în cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional. Crimeea este și rămâne aceeași parte a Ucrainei așa cum Gdansk și Lublin sunt Polonia, Nisa este Franța, Köln este Germania, Rotterdam este Olanda”, a remarcat președintele polonez.

La 10 septembrie 2021, construcția gazoductului „Nord Stream – 2” a fost complet finalizată. Gazoductul prevede așezarea a două tronsoane de gazoduct cu o lungime de peste 1,2 mii de kilometri, fiecare cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, de-a lungul fundului Mării Baltice.

Cu ajutorul acestora, Rusia va furniza gaze Germaniei prin teritoriile maritime ale Federației Ruse, Germaniei, Finlandei, Suediei și Danemarcei.

La 21 februarie, Rusia a recunoscut independența „L/DPR” și a început să introducă trupe regulate în Donbas. Trei zile mai târziu, pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, introducând trupe din Crimeea, din regiunile ocupate Donbas, Lugansk, Harkov, Sumy și Cernihiv, precum și din Belarus.

La 22 februarie, Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Japonia, Canada și Uniunea Europeană au introdus sancțiuni pentru recunoașterea de către Rusia a „L/DPR”.

Sunt impuse restricții asupra deputaților din Duma de Stat, oficialilor militari, băncilor și unui număr de persoane fizice și juridice. De asemenea, a fost suspendată certificarea „Nord Stream – 2”.