16 iul. 2022 | 09:35

Scenariul catastrofal al oamenilor de știință: cum ar veni apocalipsa

ACTUALITATE
Scenariul catastrofal al oamenilor de știință: cum ar veni apocalipsa

Te-ai întrebat  vreodată cum universul va spulbera și va “mesteca” mica noastră planetă peste câteva miliarde de ani? Ei bine, asta este mai mult sau mai puțin ceea ce au făcut oamenii de știință Garett Brown și Hanno Rein de la Universitatea din Toronto pentru studiul lor recent despre ceea ce s-ar întâmpla dacă o stea vecină ar zbura puțin prea aproape de sistemul nostru solar. Mai pe scurt, ar veni apocalipsa.

Deși nu se așteaptă ca o stea vecină să treacă prin mijlocul sistemului nostru solar, ei s-au uitat la efectele potențial devastatoare ale schimbărilor minore ale orbitelor planetelor sistemului solar, declanșate de o stea care se apropie puțin prea mult – la câteva miliarde de mile distanță.

Brown și Rein au efectuat aproape trei mii de simulări cu diferite grade de perturbare cauzate de o posibilă trecere a stelelor, examinând efectele ulterioare, până la 4,8 miliarde de ani mai târziu. „Până”, pentru că unele simulări s-au încheiat devreme când o planetă a fost aruncată din sistemul solar sau a fost distrusă.

Apocalipsa nu vine curând

Rezultatele sunt destul de șocante. Oamenii de știință au descoperit că doar o modificare de 0,1 la sută a distanței lui Neptun față de Soare ar putea scufunda întregul sistem solar într-un haos complet – totul pentru că o stea a ajuns la 23 de miliarde de mile de Soare. Pentru a pune acest număr în perspectivă, Proxima Centauri, cea mai apropiată stea a noastră vecină, se află la aproximativ 24,8 trilioane de mile distanță.

În timp ce un colaps complet al sistemului solar sună ca un eveniment destul de catastrofal, acest tip de dispariție s-ar putea întinde pe miliarde de ani.

„Aceste perturbații slabe nu distrug imediat sistemul solar, ci doar îl mișcă puțin, iar în următoarele câteva milioane sau miliarde de ani ceva devine instabil”, a spus Rein pentru New Scientist.

Poate puțin mai optimist, 960 dintre simulări au dus la schimbări nesemnificative. În plus, după cum au concluzionat înșiși cercetătorii, acest tip de lucruri se întâmplă în colțul nostru de univers doar o dată la o sută de miliarde de ani sau cam așa ceva, efectele având nevoie de milioane de ani pentru a intra în joc.

Pe scurt, este un scenariu interesant la care să te gândești, dar nu unul pentru care va trebui să-ți faci griji – cu excepția cazului în care visezi să trăiești pentru totdeauna.