31 aug. 2022 | 15:50

Scandal de spionaj în Germania. Doi funcționari de la Ministerul Economiei ar avea legături cu Rusia

ULTIMA ORĂ
Scandal de spionaj în Germania. Doi funcționari de la Ministerul Economiei ar avea legături cu Rusia

Doi înalți funcționari din cadrul Ministerului Federal al Economiei sunt suspectați de spionaj. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) are în vizor doi înalți funcționari din cadrul Ministerului Federal al Economiei, care ar putea fi responsabili pentru că Rusia a spionat.

Spionaj la nivel înalt în Germania

Cei doi oficiali lucrează într-un domeniu deosebit de sensibil care se ocupă de politica energetică a guvernului federal. Ministerul Economiei a predat cazul Biroului pentru protecția Constituției după ce au apărut suspiciuni interne cu privire la persoanele vizate.

Ministerul Federal al Economiei nu a dorit să comenteze cazul. Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a declarat:

„Întotdeauna urmărim toate informațiile legate de securitate în strânsă coordonare cu Oficiul Federal pentru Protecția Constituției și punem imediat în aplicare toate măsurile necesare, tot în coordonare cu Oficiul pentru Protecția Constituției.”

Ministerul a fost „în strânsă legătură cu Oficiul Federal pentru Protecția Constituției” încă de la începutul legislaturii, deoarece este clar că activitatea ministerului este „într-o atenție deosebită”. Oficiul Federal pentru Protecția Constituției a anunțat că, în general, nu comentează astfel de fapte, indiferent dacă acestea se aplică sau nu.

Potrivit raportului „Zeit”, oficialii au atras atenția pentru că au adoptat o poziție vizibil pro-rusă în propunerile privind politica în domeniul gazelor și al energiei. În chestiuni precum acordarea licenței pentru Nord Stream 2 până la intervenția statului la Gazprom Germania și salvarea Uniper, oficialii ar fi insistat, de asemenea, în mod regulat, asupra unei opinii diferite de cea a guvernului federal.

Ca urmare, conducerea ministerului a trecut la Oficiul pentru Protecția Constituției, care este responsabil de contraspionaj.

Oficialii serviciilor secrete văd „un risc persistent ridicat” din partea spionajului rusesc

Oficiul pentru Protecția Constituției a verificat CV-urile funcționarilor suspectați din minister și a găsit anomalii biografice, într-unul dintre cazuri fiind vorba de o călătorie de studiu în Rusia, potrivit unor surse de la Berlin. Aceștia au urmărit mișcările de călătorie și au verificat dacă zborurile au fost efectuate exclusiv din motive profesionale sau dacă au existat ocolișuri suspecte.

De asemenea, au analizat prieteniile private și relațiile personale cu rușii. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost găsite dovezi clare că este vorba de fapt de unul sau mai mulți spioni.

Protecția Constituției a subliniat în mod repetat pericolul spionajului rusesc în ultimele luni – cel mai recent într-un raport al Oficiului pentru Protecția Constituției. Pe fondul sancțiunilor economice și comerciale existente ale UE împotriva Federației Ruse și a conflictelor din Europa de Est, „se poate presupune o intensificare a activităților serviciilor de informații rusești”, se arată în raport.

Oficialii serviciilor secrete văd un „risc persistent ridicat” din partea spionajului rusesc și a atacurilor cibernetice asupra rețelelor oficiale, politicii, afacerilor și științei germane.

Ca urmare, Republica Federală ar suferi „daune considerabile în materie de politică externă și de securitate, precum și în plan economic”.