09 aug. 2022 | 15:51

Scade brusc prețul RCA. Șoferii români cred că visează, nu le vine să creadă când scot cardul să plătească

ACTUALITATE
Scade brusc prețul RCA. Șoferii români cred că visează, nu le vine să creadă când scot cardul să plătească

Ultima perioadă a adus o stabilizare a pieței RCA, falimentul City Insurance rămânând doar un vis urât. Prețurile scad, șoferii sunt în extaz.

Conform celor mai recente analize realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), se pare că prețurile RCA s-au stabilizat și chiar sunt în scădere.

Vești nesperat de bune pentru toți șoferii români

„O evoluție îmbucurătoare poate fi observată și în ceea ce privește prețurile. Primele medii s-au stabilizat și chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de A.S.F. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, față de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la același nivel, fiind de 1.984 de lei, față de 1.943 de lei în martie”, transmite ASF.

Realizând o comparație cu debutul anului trecut, creșterile sunt încă substanțiale, însă stabilizarea și chiar ușoara scădere la nivelul persoanelor fizice reprezintă semne pozitive care arată că diversificarea pieței are rezultate palpabile.

În continuare, ASF ne vorbește și despre îmbunătățiri în ceea ce privește daunalitatea. La nivel de piață, rata combinată a ajuns la 107%, față de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 și peste 161% la finalul lui 2021.

„Nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuția de RCA, a scăzut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, față de 14,40% în semestrul 1 al anului 2021. În același timp, rata daunei a scăzut substanțial în al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, față de 109,15% în al doilea trimestru al lui 2021. Această dinamică arată că asigurătorii și-au redus substanțial pierderile. Amintim că rata combinată a daunei se calculează ca raport între suma daunelor achitate și cheltuielilor de distribuție și administrare și, respectiv, primele brute câștigate”, mai arată ASF.

Nu în ultimul rând, ASF ține să noteze că piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance.