Scad facturile la energie, vom plăti mai puțin la gaze naturale: decizia vine de la Bruxelles
După dezbateri care au durat mai mult de o săptămână, oficialii Uniunii Europene au ajuns la concluzie legată de plafonarea prețului la gaze naturale. În mod previzibil, decizia va avea consecințe la nivelul întregului bătrân continent, inclusiv în România.
În Europa, prețul gazelor naturale va fi limitat la 180 de euro/MWh. Aceasta este măsura la care a ajuns Uniunea Europeană după mai multe dispute politice privind intervenția autorităților în contextul crizei energetice ce are mari șanse să ne bage în recesiune. Practic, vorbim de un mecanism de corecție a pieței gazelor naturale ce ar trebui să înceapă să-și facă simțite efectele în piață începând cu 15 februarie.
Ce se întâmplă cu prețurile la gaze naturale în Europa, în România
Este important de reținut că această decizie de la Bruxelles scade semnificativ tariful limită pentru gaze naturale, având în vedere că limita propusă anterior de Comisia Europeană a fost de 275 euro/MWh. În plus, versiunea inițială a înțelegerii nu ar fi reușit să împiedice creșterile succesive de prețuri pe care regiunea le-a înregistrat la începutul acestui an, din momentul în care Rusia a redus livrările de gaze.
După cum se arată în particularitățile mecanismului de corecție al Consiliului UE, practicile de plafonare vor fi activate în mod automat în cazul în care ambele situații de mai jos vor avea loc în același timp:
– prețul gazelor pentru luna următoare în cadrul mecanismului de transfer de titluri (TTF) depășește 180 euro/MWh timp de trei zile lucrătoare
– prețul TTT pentru luna următoare este cu 35 de euro mai mare decât prețul de referință pentru gazele naturale lichefiate (GNL) pe piețele globale pentru aceleași trei zile lucrătoare.
Conform Bloomberg, citat de profit.ro, acordul de la nivelul Uniunii Europene rezolvă una dintre cele mai mari dispute ale blocului comunitar în materie de politică energetică de la începutul crizei. Ca referință, Germania, Olanda și Danemarca au solicitat o abordare cât mai precaută a situației și o intervenție minimă în piață. Nu de alta, dar sunt îngrijorate că o limitare a prețurilor în Europa ar putea face regiunea mai puțin atractivă pentru vânzătorii de energie din afara UE, în contextul în care trecem printr-o perioadă în care se caută activ alternative la gazele rusești. De partea cealaltă a baricadei, Belgia, Italia, Grecia și Polonia au sperat la un instrument mai agresiv de limitare a creșterii prețurilor la gaze.