23 dec. 2022 | 09:50

Sărăcia, la ordinea zilei în casele românilor: o dai afară pe ușă, ea intră pe geam

ACTUALITATE
Sărăcia, la ordinea zilei în casele românilor: o dai afară pe ușă, ea intră pe geam

Nivelul de sărăcie a fost alimentat de pandemia de coronavirus, moment în care numeroși români au ajuns la limita de jos a subzistenței, dar acum, odată cu toate aceste crize în derulare, parcă pentru omul de rând n-a fost niciodată mai greu.

Viața este scumpă, dificilă, imprevizibilă și marcată de multe lipsuri. Facem zi de zi sacrificii pentru a merge mai departe, din puținii bănuți care trebuie să ne ajungă o lună de zile, în condițiile în care pensiile și salariile au rămas aproape neschimbate în 2022.

Puținele ajutoare sau majorări au fost, conform statisticilor, în cea mai mare parte sub rata inflației, ceea ce înseamnă că, în loc să prosperăm, o ducem din ce în ce mai greu.

Cu o putere de cumpărare puternic amenințată, românul de rând a reacționat cum a știut el mai bine în fața crizelor.

Noi analize scot la iveală modul în care am încercat, fiecare dintre noi, să facem față provocărilor uriașe ale momentului.

Toți o ducem mai greu, doar că unii nu vor să recunoască

Astfel, potrivit celui mai recent sondaj Future Consumer Index, realizat de experții EY România la începutul lunii decembrie 2022, majoritatea românilor au cheltuit mai puțin pe produse alimentare în 2022 și și-au redus enonomiile și investițiile.

„Îngrijorările şi presiunile cauzate de pandemie au fost înlocuite în 2022 cu cele legate de războiul din Ucraina, ceea ce, inevitabil, a afectat comportamentul consumatorilor.

Am văzut mai multe schimbări, între care: limitarea unor cheltuieli – precum cele alocate divertismentului, reducerea sumelor economisite şi a investițiilor sau a celor dedicate educației şi pregătirii profesionale”, explică Georgiana Iancu, Partener, coordonator al practicii de Impozite indirecte și liderul sectorului de Retail şi Produse de Consum, EY România.

Din fericire, ca să privim și partea plină a paharului (pentru că există una), avem anul acesta o creștere a preocupării pentru viitorul financiar personal și al familiei. Practic, pe fondul acesta dificil învățăm lecții prețioase de educație financiară și avem șansa să ne îmbunătățim comportamentul pe viitor.

Momentan însă, cea mai mare provocare o reprezintă cheltuielile pentru locuință. Potrivit rezultatelor sondajului, respondenții au indicat cele mai mari sume, între 500 și 1.000 de lei, ca fiind alocate cheltuielilor pentru produse alimentare (74% dintre aceștia, faţă de 80% în 2021), economii și investiții (59%, faţă de 68% în 2021), educație și formare – 27% (faţă de 34% în 2021).

În cele din urmă, primele trei preferințe au fost urmate de cheltuieli pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 25%, aproape la egalitate cu divertisment și relaxare – 24%. Pentru igienă și îngrijire personală, sume de acest nivel vor fi cheltuite de numai 14% dintre respondenți, iar pentru sport, doar 12% vor cheltui peste 100 de euro lunar în următoarea jumătate de an.