25 mai 2022 | 07:19

Săptămâna de lucru de patru zile, un vis frumos pentru români: legea a fost respinsă, de ce nu va exista

ACTUALITATE
Săptămâna de lucru de patru zile, un vis frumos pentru români: legea a fost respinsă, de ce nu va exista

Săptămâna de lucru de patru zile a făcut subiectul multor speculații în ultimele luni, dar se pare că nu va exista în România un cadru legal pentru materializarea ei.

Când au început primele discuții despre săptămâna de lucru de patru zile în România, totul părea doar lapte și miere. Deși era vorba de o inițiativă a liberalilor, dorința de modificare a Codului Muncii părea susținută de toate celelalte partide politice. Din păcate, când a ajuns în Senat, nu a întrunit numărul necesar de voturi.

PSD nu vrea săptămâna de lucru de patru zile în România

Senatorii PSD au votat împotrivă când a venit vorba de modificarea Codului Muncii. În practică, s-au opus transpunerii în lege a inițiativei de a permite angajaților să lucreze normă întreagă, 40 de ore pe săptămână, dar în 4 zile (10 ore pe zi), în loc de 5 zile (8 ore pe zi). În final, ai fi câștigat în permanență un weekend prelungit, de trei zile.

Pentru ca modificările să treacă de senat, ar fi fost nevoie de jumătate+1 din voturile tuturor celor 135 de senatori. La votul în plen au fost prezenți doar 99 de senatori, dintre care 59 de la PNL, USR, AUR și 2 senatori neafiliați care au votat pentru. De partea cealaltă a baricadei, 41 de senatori PSD și senatoarea Diana Șoșoacă (neafiliată) au votat împotriva. Ca să treacă, ar mai fi avut nevoie de 9 voturi.

Proiectul urmează acum să fie dezbătut și votat în Camera Deputaților. Dacă ești curios de modificările efective ce ar urma să fie introduse în Codul Muncii, este vorba de alineatul 1 din articolul 112 car ar avea următorul cuprins:

”Art.112. -(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte, cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.”

În același timp, alineatul 1 din articolul 113 ar arăta în felul următor:

Art.113. – (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederiior Directivei 2003/8d/CE a Parlamentuiui European şi Consiliului Uniunii Europene.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele