06 sept. 2022 | 16:57

Salariul minim, dublat: angajații nu mai muncesc pe bani „de semințe”

ACTUALITATE
Salariul minim, dublat: angajații nu mai muncesc pe bani

Salariul minim pe economie din România ar putea fi majorat la 3.000 de lei, iar pensiile seniorilor noștri ar putea beneficia și ele de o creștere destul de importantă, cu 10%.

Acestea sunt măsurile pe care liderul social-democraților Marcel Ciolacu, promite să le propună în cadrul discuțiilor din coaliția de guvernare.

„Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari şi, sper eu, să avem discuţii cu mediul de afaceri şi să mărim salariul minim pe economie la 3.000 lei. Este normal şi acest lucru.

O treime dintre românii angajaţi în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români. Necesitatea măririi salariului minim este evidentă.

Mergem cu aceste propuneri în coaliţie şi acolo vedem. Sunt anumite propuneri şi le vom discuta în coaliţie astfel încât toţi românii să depăşească această criză cât mai uşor”, a declarat, la Buzău, Marcel Ciolacu.

Ce trebuie să știi, dacă ești plătit cu 1.500 de lei pe lună și ai părinți sau bunici pensionari

Dar, după cum însuși liderul PSD afirmă, trebuie purtate discuții și cu mediul privat, misiune ce nu va fi deloc simplă. Firmele românești sunt deja bulversate din punct de vedere economic și fiscal. Scumpirile care au împovărat populația în ultimele luni au avut un efect negativ și asupra bugetelor mediului privat.

Pe de altă parte, patronii noștri se confruntă și cu spațiu fiscal redus, recente modificări fiscale ce le majorează costurile și, pe lângă toate acestea, să nu uităm și de deficitul de forță de muncă ce le pune mari piedici managerilor.

În tot acest context, creșterea și mai mult a cheltuielilor firmelor ar putea însemna falimentul pentru multe societăți de la noi din țară.

De fapt, chiar a început să crească simțitor numărul firmelor care pun lacătul pe ușo, fiindcă nu mai văd altă ieșire din această situație.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele şapte luni din 2022 a fost de 8.275. Practic, se înregistrează o creștere semnificativă față de perioada similară a anului trecut, evaluată de experți la plus 19,15%.

Bucureștiul este lider de clasament, cu 867 de firme ajunse în această situație. În Capitală asistăm, deci, la o creștere 13,78% a numărului firmelor ce și-au suspendat activitatea, faţă de perioada ianuarie – iulie 2021). Clasamentul nefericit e completat de judeţele Cluj, cu 410 de firme cu probleme (în creştere cu 9,92%), Iaşi – 375 firme (+36,36%), Neamţ – 328 (+22,39%) şi Braşov – 328 (+31,20%)

Pe de altă parte, este foarte corect faptul că populația o duce greu cu banii. Angajații și pensionarii români au probleme financiare, în cea mai mare parte a lor. Costul traiului de zi cu zi s-a scumpit enorm față de anul trecut, iar salariile au rămas în mare parte complet neschimbate, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare s-a diminuat.