17 dec. 2022 | 07:37

Salarii bugetari 2023: la ce să te aștepți, dacă ești angajat la stat

ACTUALITATE
Salarii bugetari 2023: la ce să te aștepți, dacă ești angajat la stat

Salariile, precum și alte câștiguri ale bugetarilor, vor suferi anumite modificări, chiar din prima lună a anului viitor. Dacă te numeri printre cei ce lucrează la stat, fii cu ochii în patru în rândurile de mai jos, deoarece ești vizat în mod direct de schimbări importante privind banii și finanțele personale.

Vom începe această expunere a schimbărilor ce vizează portofelul bugetarilor, cu o veste bună. Este vorba despre majorarea salarială destul de consistentă ce se va aplica de la 1 ianuarie 2023.

Amintim că salariile bugetarilor se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie 2023! Practic, un salariu de 5.000 de lei îți mai aduce, din ianuarie anul viitor, încă 500 de lei în buzunar!

„Art. I. – (1) Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, conform unui document de la Ministerul Finanțelor.

De reținut faptul că, pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, pentru care nu există funcţie similară în plată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară se stabileşte la nivelul reglementat pentru anul 2022 în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă.

Vestea rea pentru toți bugetarii. Asta da lovitură grea pentru ei

Acum, dacă ne-am bucurat de prima veste bună, putem aborda și situațiile mai neplăcute ce vor apărea din 2023 asupra buzunarelor bugetarilor noștri.

Astfel, tot de la 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepţia soldei de grad şi a salariilor de grad, se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Ei bine, te-ai putea gândi că nu înseamnă mare lucru înghețarea sporurilor, dar te înșeli amarnic. Prin sporuri, mulți angajați la stat își rotunjesc destul de bine veniturile, iar anumite sporuri, oferite pentru anumite funcții sau joburi, sunt chiar deja destul de consistente. Mai mult de atât, dacă arunci o privire pe sporurile primite de angajații unei instituții publice sau ai unui Minister, inevitabil te duce gândul la faptul că acei oameni parcă-și riscă viața zilnic, atunci când merg la muncă.

Iată, cu titlu de exemplu, câteva sporuri pe care le primesc cei 992 din 999 de salariați de la Ministerul Proiectelor Europene:

„- spor de condiții vătămătoare – 992 salariați
– spor pentru muncă cu fonduri europene – 977 salariați
– spor pentru complexitatea muncii
– 19 salariați – spor pentru titlul științific de doctor sau doctor docent
– 36 salariați”, conform datelor Profit.ro.

În aceeași ordine de idei, sursa citată ne prezintă și o serie de sporuri ai angajaților de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație. Cu un total de 797 de angajați, 732 dintre ei sunt beneficiari de sporuri salariale, sub diverse forme, după cum urmează:
– spor pentru condiții vătămătoare de muncă -732 salariați
– spor pentru gestionarea fondurilor europene – 495 salariați
– indemnizație de hrană – 731 salariați – spor pentru complexitatea muncii – 35 salariați
– spor pentru titlul științific de doctor – 35 salariați
– majorare pentru îndeplinirea atribuțiilor pentru aprobarea PNDL – 65 salariați
– majorare CFP – 16 salariați
– spor handicap – 2 salariați.

Desigur, lista nu se oprește aici, fiind foarte lungă. Numai la Ministerul Apărării, de exemplu, toți cei 86.149 de angajați sunt beneficiari de sporuri de salariu. Dintre aceștia, 81.000 de salariați primesc spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. 889, de asemenea, încasează un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică.

Ei bine, revenind la ceea ce se întâmplă cu salariile din sistemul public, se pare că bugetarii nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare, ci zile libere!

Conform celor decise, „pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.”

La fel de important de precizat este, conform avocatnet.ro, faptul că „nici în anul 2023 nu se acordă bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă. De asemenea, nu se acordă nici premii, ci doar, excepțional, pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia”.

În cele din urmă, crește salariul minim pe economie. Dacă muncești la stat și ești încadrat cu venitul minim, urmează să iei mai mulți bani pe fluturașul de salariu, fiindcă de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe economie crește la 3.000 de lei.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) se stabilește în bani, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, scrie într-un proiect guvernamental.

Important de precizat este faptul că, printr-o ordonanță de urgență, autoritățile au decis că nu se va impozita întreaga sumă, respectiv acei 3.000 de lei, ci taxele salariale se vor achita doar pentru 2800 de lei. Acest lucru înseamnă că avem 200 de lei scutiți de taxe.

Totuși, vor fi salariați beneficiari ai venitului minim pentru care leafa se majorează chiar mai mult de atât, la 4.000 de lei.

„Prin derogare (…), începând cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră”, a mai transmis Guvernul.