28 iun. 2022 | 07:33

S-au schimbat numerele de înmatriculare în România: ce sunt numerele verzi, ce beneficii aduc, cine la primește

ACTUALITATE
S-au schimbat numerele de înmatriculare în România: ce sunt numerele verzi, ce beneficii aduc, cine la primește

Se vehiculează de mai bine de un an introducerea în România a unor noi numere de înmatriculare, de culoare verde. Acestea au fost implementate în această săptămână și le vei putea vedea pe străzile patriei. Ce înseamnă, de fapt?

În conformitate cu un anunț al Ministerului Mediului, de acum înainte, în România, mașinile cu emisii zero vor primi numere verzi. Practic, este un privilegiu de care, momentan, se bucură doar mașinile electrice. În timp, le vom vedea probabil și pe mașinile cu hidrogen sau alte tipuri de propulsie prietenoasă cu mediul.

Numere de înmatriculare verzi, un pașaport verde

Conform datelor furnizate de oficialități, noile numere verzi vor funcționa ca un pașaport verde pentru mașinile pe care vor fi instalate. Vor veni la pachet cu niște privilegi. Este important de reținut că mașinile hibrid nu se încadrează la cele nepoluante și, implicit, nu vor avea numere verzi. Acestea vor fi oferite de către autorități doar șoferilor de mașini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

În cazul în care ai o mașină care se încadrează în regulile de obținere a numerelor de înmatriculare verzi, dar ai deja numere tradiționale, le poți preschimba, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ. Momentan, la această oră, nu este foarte clară lista completă a beneficiilor care vor fi desprinse din utilizarea acestor plăcuțe de culoare albă cu numere verzi. Pe de altă parte, ministrul Mediului a promis că șoferii acestor mașini vor avea ”beneficii și facilități”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele