S-a terminat cu benzina ieftină din Ungaria, pentru români: vestea proastă de peste graniță
Numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern, începând de vineri, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la preţurile pieţei, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI, citată de Agerpres.
Ungaria va interzice străinilor să participe la programul de plafonare a prețurilor la carburanți pentru a opri așa-numitul „turism cu benzină”, în care oamenii vin din țările vecine pentru a profita de cele mai ieftine benzinării din Uniunea Europeană.
În condiţiile în care preţurile la combustibili în Ungaria sunt cele mai mici din Europa, a crescut foarte mult turismul cu scopul de a achiziționa combustibil în zona de graniță, astfel încât acest turism a devenit o amenințare la adresa securității aprovizionării, susține Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului al premierului maghiar.
Prețurile combustibililor, limitate la 480 de forinți pe litru (1,32 dolari), vor fi disponibile doar pentru șoferii cu numere de înmatriculare maghiare începând de vineri, a declarat ministrul de cabinet Gergely Gulyas reporterilor.
Șoferii străini vor trebui să plătească un preț diferit, mai mare, a spus el.
O măsură ciudată
El nu a spus dacă măsura va intra în conflict cu regulile care reglementează piața unică a UE, care interzice discriminarea pe baza naționalității sau a țării de reședință.
Cu siguranță această măsură va stârni un val de indignare atât din partea Uniunii Europene prin instituțile abilitate, cât și din partea vecinilor direcți ai Ungariei.
Modificarea plafonului prețului combustibilului crește probabilitatea ca acesta să fie prelungit după expirarea de 1 iulie.
Ultima dată a fost prelungită, împreună cu o limită similară a prețurilor alimentelor de bază, inclusiv făină și zahăr, pe 27 aprilie.
Măsurile au fost puse în aplicare pentru a limita consecințele inflației în spirală, despre care banca centrală se așteaptă să depășească 10% față de un an mai devreme în lunile următoare.