S-a schimbat legea, tarife mai mici la energie din 2023: cât plătești pe curent și gaze naturale, în ce condiții
Ordonanța de urgență privind prețurile la energie în România a fost promulgată de președintele României, la câteva zile după ce a făcut înconjurul internetului și au fost depistate mai multe probleme.
De la 1 ianuarie 2023, toți consumatorii din România, indiferent de consum, vor plăti un tarif plafonat de 1,3 lei/kWh. Lupta se se duce pe tarifele mai mici decât acel prag, tarife care variază în funcție mai multe condiții, atât legate de consum, cât și de numărul de copii din casă sau de ”echipamentele medicale indispensabile” pe care le ai în funcțiune.
Ce s-a schimbat cu facturile la energie ale românilor
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat la finalul zilei de ieri legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 119/2022 pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, informează Administraţia Prezidenţială.
În teorie, actul normativ promulgat acum vine ca o mână de ajutor pentru protejarea populației și a economiei în contextul creșterilor semnificative de prețuri la energie și gaze naturale. În mare măsură, schema de acum era deja în vigoare, dar a fost prelungită până la 31 august 2023.
Promulgarea vine la aproximativ trei săptămâni după ce, pe 23 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, propunerea legislativă care, printre altele, stabileşte un preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii, indiferent de nivelul de consum.
Mai jos de 1,3 lei vor exista două tarife. Se va achita maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv. În același timp, se va plăti maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat in perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh., conform Digi24.
Este important de reținut că, pe baza unei declarații pe propria răspundere, vor plăti prețul minim de 0,68 lei/kWh:
- clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;pretul final facturat plafonat se aplica de la data de întâi a lunii următoare celei in care s-au depus documentele menționate;
- clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere; preţul final facturat plafonat se aplica de la data de întâi a lunii următoare celei in care s-au depus documentele menţionate;
- clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intai a lunii următoare celei in care s-au depus documentele menţionate;”, arată actul normativ.