S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România: se întâmplă cu rovinieta și e o veste foarte bună
În România, rovinieta este o sursă semnificativă de stres pentru foarte mulți șoferi. Dacă nu ești atent, te poți trezi foarte ușor cu o amendă usturătoare pentru că ai omis să o plătești înainte să pleci la drum. Din fericire, de acum, există o soluție.
Când vine vorba de rovinietă, autoritățile române s-au gândit să schimbe un pic legislația cu scopul de a aduce mai mulți bani la bugetul de stat din achiziția ei, nu din amenzile acordate șoferilor. În acest sens, conform noii măsuri, dacă ai avut o rovinietă cu o valabilitate mai mare de 30 de zile, vei fi notificat prin email când aceasta se apropie de momentul expirării.
Rovinieta, subiect de bani la stat, nu de amendă
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a oficializat faptul că cei care dețin roviniete cu valabilitate de minimum 30 de zile vor fi notificați în preajma expirării rovinietei. Vor primi un email pe marginea acestui subiect.
În cazul în care rovinieta îți este un subiect străin, merită să percepi această taxă ca oferindu-ți dreptul de a folosi mașina pe drumurile publice în afara localități. În oraș, nu-ți trebuie rovinietă.
Notificarea referitoare la proxima expirare a documentului se va realiza prin email, la adresa pe care ai folosit-o când ți-ai cumpărat rovinieta anterioară, înainte de expirarea efectivă. Acest detaliu tehnic a fost menționat în Ordinul MTI cu numărul 365/2022 și va intra în vigoare începând cu 27 aprilie, peste doar două săptămâni. Cei care au o problemă majoră în a-și partaja datele personale, pot în continuare să nu se înscrie în acest program.
„Distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”, scrie, mai exact, în ordinul MTI.
În contextul în care rovinieta poate avea o durată de o zi, șapte zile, 30 de zile, 90 de zile sau un an, este important de reținut că notificările prin email se vor expedia doar în cazul celor de la 30 de zile în sus.