S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România, de astăzi: mare atenție la polițiștii comunitari, amenzile sunt usturătoare
De câteva luni, se discută de extinderea puterii Poliției Locale în fața șoferilor români. Modificările legislative au fost acum promulgate și publicate în Monitorul Oficial, iar de astăzi își fac simțite efectele pe străzile patriei.
Polițiștii locali pot cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și vor putea da amenzi în cazul refuzului. Acesta este principale modificare legislativă care intră în vigoare de astăzi pe întregul teritoriu al României. Înainte de această schimbare, în cazul în care împrumutai mașina, aveai obligația să transmiți identitatea șoferului doar la solicitarea poliției rutiere. Acum, de același privilegiu se bucură și poliția locală. Regula nu se rezumă doar la persoanele fizice, ci și la mașinile înmatriculate pe numele firmelor.
Amenzi de până la 2900 de lei pentru șoferii români de la Poliția Locală
De acum înainte, polițiștii locali pot aplica amenzi de până la 2900 de lei în cazul persoanelor fizice și de până la 14.500 de lei când discutăm de persoanele juridice, în situația în care nu primesc răspuns la solicitările detaliate mai sus. Ideea de bază din spatele acestui noi mecanism este de a identifica mai rapid și de a amenda persoanele care obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar.
În practică, vorbim de o modificare a Codului Rutier, prin schimbările aduse legii 335/2022. „La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, se arată în Codul rutier de duminică, 11 decembrie.
Este important de reținut că Poliția Locală poate solicita datele de identificare numai în legătură cu exercitarea competenților în domeniul circulației pe drumurile publice. Cu alte cuvinte, doar în situația în care se observă oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor, atât. Indiferent dacă solicitările vine de la Poliția Locală sau Rutieră, amenzile pentru refuz gravitează între 9 și 20 de puncte de amendă și fac parte din clasa a patra de sancțiuni, ajungând până la 2900 de lei. Ca o notă de subsol, amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, adică lor nu li se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.