10 nov. 2022 | 07:59

S-a schimbat legea pentru toți românii, din nou, când vine vorba de prețurile la energie: cât plătești pentru curent electric

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru toți românii, din nou, când vine vorba de prețurile la energie: cât plătești pentru curent electric

Având în vedere cât de des se schimbă ordonanțele referitoare la distribuția și costurile energiei din România, probabilitatea să mai primești la timp facturile, tinde spre zero, iar un nou set de modificări din ultimele 24 de ore fac și mai grea sarcina furnizorilor și distribuitorilor de curent electric.

În cazul în care nu s-a discutat suficient despre facturile la energie electrică și gaze naturale din România, liderii coaliției de guvernare au ajuns la un nou acord pe marginea acestui subiect, referitor la plafonarea și compensarea facturilor. De această dată, vorbim de curent electric și de faptul că, pentru consumatorii casnici, rămân în picioare pragurile stabilite anterior, 0,68 lei/kWh și 0,80 lei/kWh. Ca o distincție importantă față de varianta anterioară, tot ce depășește un consum de 255 kW va fi maxim 1,3 lei/kWh. Pentru întreprinderile mici și mijlocii, datorită efortului liberalilor, valoarea de plată se va plafona la 1 leu/kWh, nu 1,3 lei kWh, cum ar fi dorit PSD.

Ce înseamnă noile schimbări pentru facturile românilor

În cazul românilor cu un consum de până la 100 kWh pe lună, tariful achitat va fi de 0,68 lei/kWh, pentru o factură totală de aproximativ 70 de lei, independent de furnizor. În situația celor care consumă între 100 și 255 kWh pe lună, vorbim de un tarif de 0,8 lei/kWh, factura finală fiind în jurul valorii de 200 lei. Într-o situație semnificativ mai dificilă se află cei cu un consum între 255 kWh și 300 kWh pe lună. Ei vor avea un tarif de 1,3 lei/kWh, reflectându-se într-o factură lunară de aproximativ 260 lei. Marii consumatori industriali vor plăti același tarif de 1,3 lei/kWh cu TVA inclus.

„Prețul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declarații pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declarații sau să justifice, și cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanță, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Tot la capitolul decizii legate de energie, intră reglementarea, din 2023, a 80% din piață. O nouă ordonanță va fi emisă în acest sens cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Prețul maxim cu care producătorii pot vinde energie în România este de 450 lei/MWh, au decis membrii coaliție.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele