S-a schimbat legea pentru toți cei care vor să fie șoferi în România: mulți români nu mai au voie nici să viseze la carnet
În contextul în care România depășește toate recordurile de accidente în trafic și victime ce ajung să-și piardă viața pe șoselele patriei, tocmai a intrat în vigoare cea mai bună soluție pentru a diminua statisticile înfricoșătoare. Din păcate pentru unii, nu vor mai putea să se înscrie la școala de șoferi.
De la 1 ianuarie 2022, a devenit semnificativ mai complicat pentru unii să obțină dreptul de a conduce un autoturism pe străzile din România. Legea a intrat în vigoare, iar dacă vrei să te înscrii la școala de șoferi, ești nevoit să prezinți dovada absolvirii a cel puțin 10 clase. O foaie matricolă sau o diplomă de bac, unde este cazul, trebuie să fie inclusă în dosarul de înscriere, pe lângă restul actelor personale, pentru a atesta studiile. Nu era cazul până acum.
Mai mulți șoferi cu studii pe străzile din România, dintr-un motiv simplu
Pe lângă faptul că nu te mai poți înscrie la școala de șoferi fără 10 clase absolvite, un detaliu care va reduce cu un procent șocant numărul candidaților, s-a mai implementat un sistem care va elimina posibilitatea de fraudare, de șpagă la agentul examinator. Din 2022, verificarea cunoștințelor practice în examenul auto se înregistrează atât audio, cât și video, cu ajutorul unor sisteme de monitorizare montate în interiorul vehicului. În mod previzibil, înregistrările se păstrează pe termen lung.
În ceea ce privește motivația pentru introducerea cerinței de 10 clase, explicația vine de la Rodica Popescu, șeful Biroului de Informare Publică a Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Deja de câțiva ani, ea a atras atenția asupra faptului că doar 30% dintre cei înscriși la examenul pentru școala de șoferi trec de proba teoretică. Mulți nici nu știu să citească și aleg variantele de răspuns ”la ghici”. De proba practică trec aproximativ 20% dintre candidați, tot ca o dovadă a slabei pregătiri.
„Din 100 de persoane care dau examenul scris pentru permisul auto, aproximativ 30 de persoane reușesc să treacă de proba teoretică. Deci, vorbim de o rată de 30% în 2018, în timp ce în 2017 rata era de aproximativ 50%. Tragem un semnal de alarmă asupra nivelului de pregătire al candidaților”, a explicat oficialul.