S-a dat legea: facturile la curent, „forțate” să se ieftinească, vei simți din noiembrie că plătești mult mai puțin
Luna noiembrie vine cu vești neașteptat de bune pentru consumatorii români de energie electrică, atât casnici, cât și industriali.
O modificare legislativă recentă schimbă radical calculul facturilor noastre la energia electrică.
Este vorba despre decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Începând de la 1 noiembrie 2022 scade considerabil contribuția pentru cogenerare. Această scădere va forța facturile să se ieftinească!
Se simte la fiecare kWh consumat, vei vedea diferența la prima factură ce ți se va emite
Această contribuție reprezintă, practic, o taxă suportată de toți consumatorii de energie din țara noastră, iar cuantumul său inițial era de 0,01696 lei/kWh, adică 1,96 bani/kWh.
Acum, după decizia proaspăt adoptată de cei din ANRE, cuantumul acestei taxe care contribuia la costul final al facturii noastre la electricitate a fost redus la 0,00333 lei/kWh, adică 0,3 bani/kWh.
Cifrele pot părea mici, la prima vedere! Doar că, dacă luăm în calcul un consum mediu de energie, într-o lună de iarnă, mai ales în casele unde familiile se încălzesc cu centrale electrice sau calorifere electrice, trebuie să remarcăm faptul că se poate ajunge la o sumă considerabilă. Ei bine, de acum încolo urmează să primim facturi mai mici la energie, grație acestei schimbări legislative!
Poate că te întrebi de ce erai nevoit să plătești această taxă și, mai ales, de ce ți se percepeau acei bani. Care era și continuă să fie scopul colectării lor? Ei bine, trebuie precizat faptul că această taxă nu era percepută fără un fundament. Din contră! Statul a decis să o impună pentru ca toți consumatorii de energie electrică din țara noastră să susțină financiar centralele electro-termice care produc combinat energie electrică și termică.
La noi în țară sunt nu mai puțin de astfel de 40 de centrale ce beneficiază de susținere ca urmare a taxei ce se regăsește în interiorul facturii ce ți se emite, lună de lună, pentru energia electrică pe care o consumi, indiferent de regiunea în care locuiești sau de faptul că trăiești la casă, la bloc, la țară sau la oraș.