24 mai 2022 | 15:43

Rușii resping planul de pace în 4 etape propus de Italia: „E doar un pretext pentru declanșarea unui război”

ULTIMA ORĂ
Rușii resping planul de pace în 4 etape propus de Italia: „E doar un pretext pentru declanșarea unui război”

Săptămâna trecută, Italia a dezvăluit că are un plan în patru etape pentru încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina. Ministrul de Externe, Luigi di Maio, i l-a înaintat secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Schema prevede un acord de pace, neutralitatea țării, un tratat privind „teritoriile în litigiu” și o înțelegere multilaterală despre garanțiile de securitate în Europa. Kremlinul respinge pactul și critică guvernul de la Roma.

Rusia nu este de acord cu planul de pace propus de Italia

Italia își dorește ca războiul Rusia-Ucraina să înceteze. În acest sens, a elaborat un plan de pace în patru etape: încetarea focului și desființarea liniei frontului, neutralitatea și aderarea Kievului la UE, soluționarea diferendelor din Donbass și Crimeea, un acord multilateral privind securitatea în Europa. Însă, Moscova se opune vehement.

Ce explicații are Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, și-a exprimat dezacordul în legătură cu încercările de a media pacea între Rusia și Ucraina. Recent, Italia a venit cu un plan pentru încetarea focului.

Într-un mesaj postat pe Telegram, fostul președinte rus susține că planurile de pace propuse de puterile europene ar fi „bune, dacă ar fi vorba de pregătirea unor opțiuni care să țină seama cumva de realități”. Medvedev critică eforturile Italiei, spunând că este „pregătită nu de diplomați, ci de politologi locali care au citit o mulțime de ziare occidentale și operează doar cu falsuri ucrainene”.

Aliatul lui Putin exclude aderarea Ucrainei la UE

Omul lui Putin desființează posibilitatea ca Ucraina să devină vreodată membră cu drepturi depline a Uniunii Europene. „Ei (n.r. – italienii) știu că aceasta este o minciună” deoarece ar fi „prea costisitor și periculos” pentru Ucraina să adere fie la UE, fie la NATO, a avertizat Dmitri Medvedev.

Soarta Donbasului a fost scrisă

În opinia sa, conceptul de autonomie a regiunii Donbas, „în timp ce regiunea rămâne în cadrul Ucrainei”, este o „prostie”. Oficialul rus a spus că „deciziile cu privire la soarta Republicii Donbas au fost definitive și nu vor fi întoarse”. Medvedev a respins, de asemenea, orice acord de pace pentru Crimeea: „Nu există și nu va exista niciodată o forță politică în Rusia care ar fi de acord să discute despre soarta Crimeei. Ar fi doar o trădare națională”.

Cu ce soluții vine guvernul de la Roma

Ministrul italian Luigi di Maio a prezentat la ONU un plan pentru „facilitarea dialogului etapizat” între Moscova şi Kiev. Etapele vizează încetarea focului sub monitorizare ONU şi continuă cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi UE. Următorul pas propus de Italia ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, apoi un nou acord de securitate în Europa.