04 mart. 2022 | 12:29

Rusia restricționează cetățenilor accesul la site-uri de știri importante. Ce mesaj transmite BBC

ULTIMA ORĂ
Rusia restricționează cetățenilor accesul la site-uri de știri importante. Ce mesaj transmite BBC

În cursul zilei de vineri, autorităţile din Rusia au restricţionat accesul pe site-urile a patru organisme media independente, printre care și ediţia locală a BBC, reușind să mențină în continuare controlul asupra informaţiei, la o săptămână de la începutul invaziei în Ucraina.

Rusia restricționează cetățenilor accesul la site-uri de știri importante

Conform autorităţii ruse de reglementare a mass-media, Roskomnadzor, accesul la site-urile biroului rus al BBC şi radio-televiziunii internaţionale germane Deutsche Welle (DW), la site-ul independent Meduza şi Radio Svoboda, antena rusă a RFE/RL, este, în aceste momente, „limitat”.

Roskomnadzor a declarat că aceste decizii au fost luate la cererea Parchetului din 24 februarie, mai precis din ziua declanşării invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, conform AFP.

În cursul dimineții de vineri paginile de deschidere ale BBC şi Deutsche Welle nu au funcţionat normal, însă unele articole despre războiul din Ucraina au fostinaccesibile, după cum au constatat jurnaliştii de la AFP Moscova. În plus, se pare că paginile principale ale Meduza şi Svoboda erau complet inaccesibile.

În noaptea de joi spre vineri, GlobalCheck, serviciul care veghează asupra cenzurii pe internet, a observat deja probleme la accesul pe aceste site-uri, dar şi la Facebook, care nu mai funcţionează corespunzător de câteva zile în Rusia. Deutsche Welle, RFE-RL şi biroul BBC din Rusia sunt finanţate de Berlin, Washington şi Londra.

În Rusia, jurnaliştii lor publică zilnic anchete critice la adresa Kremlinului, iar în decursul lunii trecute, Deutsche Welle a fost interzis în Rusia iar reporterii au fost obligaţi să-şi înceteze activitatea, însă site-ul a continuat să funcţioneze.

Rusia este descrisă în mod constant de ONG-uri ca una dintre cele mai restrictive ţări din lume cu privire la libertatea presei, însă situaţia s-a agravat de la începutul invaziei în Ucraina de către Moscova.

Mai mult, se pare că autorităţile ruse au interzis în special mass-media să folosească alte informaţii decât cele oficiale despre acest subiect şi folosirea cuvintelor „război” şi „invazie”.

În scurt timp, Rusia pregăteşte un proiect de lege care prevede până la 15 ani de închisoare pentru orice publicaţie de „fake news” despre armata rusă care va fi analizat vineri.

BBC a dat replica după ce Rusia a restricționat accesul la știrile site-ului web

Anterior, s-a raportat faptul că Moscova a confirmat că va restricționa accesul la site-ul web al serviciului rusesc al BBC. Alte două posturi de știri – Radio Liberty și Meduza – au fost, de asemenea, blocate, potrivit agenției de presă de stat RIA. De atunci, BBC a răspuns la această știre, angajându-se să continue eforturile pentru a se asigura că oamenii din Rusia au acces la știrile sale.

„Accesul la informații precise și independente este un drept fundamental al omului care nu ar trebui refuzat poporului Rusiei, dintre care milioane se bazează pe BBC News în fiecare săptămână.
„Vom continua eforturile noastre de a face BBC News disponibilă în Rusia și în restul lumii”, a declarat un purtător de uvânt al BBC.