01 nov. 2022 | 18:37

Rusia insistă că Marea Britanie a coordonat exploziile la Nord Stream. Kremlinul invocă dovezi pe care nu le face publice

ULTIMA ORĂ
Rusia insistă că Marea Britanie a coordonat exploziile la Nord Stream. Kremlinul invocă dovezi pe care nu le face publice

Kremlinul arată iar cu degetul spre Marea Britanie, despre care spune că „direcționează și coordonează” exploziile pe gazoductele Nord Stream 1 și 2. Încă de sâmbătă, armata rusă a susținut că Londra este implicată în scurgerile de gaze din Marea Baltică. Acuzaţiile survin după un atac cu drone ucrainene asupra flotei de la Marea Neagră în Crimeea, pregătit cu implicarea unor „experţi britanici”, potrivit Moscovei.

Rusia acuză Marea Britanie de „direcționarea și coordonarea” exploziilor Nord Stream

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că în spatele exploziilor care au afectat, în septembrie, gazoductele Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică s-ar afla Marea Britanie.

„Serviciile noastre de informații au date care indică faptul că specialiștii militari britanici conduceau și coordonau atacul”, a declarat Peskov jurnaliştilor. „Există dovezi că Marea Britanie este implicată în sabotaj, într-un atac terorist asupra infrastructurii energetice vitale, nu rusă, ci internațională”, a mai spus el.

Mesaj pentru Occident

Omul lui Putin nu a oferit detalii, dar a insistat ca Occidentul să analizeze „cu atenție” informațiile Moscovei: „Ne așteptăm ca, în ciuda tăcerii inacceptabile a țărilor europene, această analiză să fie totuși efectuată”, a spus el, adăugând că Rusia va lua în considerare și măsuri suplimentare.

Reacția guvernului de la Londra

Anglia a respins acuzațiile Rusiei. Purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak a declarat, marți, că Londra nu va fi atrasă în cursa Kremlinului, care face parte din „manualul rusesc”.

Luni, ministrul de Externe, James Cleverly, a transmis Parlamentului de la Londra că acuzațiile ruse împotriva Regatului Unit sunt „din ce în ce mai detașate de realitate”: „Sunt concepute pentru a distrage atenția poporului rus de la realitatea eșecurilor rusești pe câmpul de luptă”.

Ucraina și SUA numesc atacurile „sabotaj”

Exploziile de la sfârșitul lunii septembrie au scos la suprafață gazele naturale din conductele de pe fundul Mării Baltice, fiind un dezastru major pentru mediu. Avariile au intensificat și mai mult tensiunile geopolitice legate de aprovizionarea cu energie.

Moscova a acuzat vestul Europei că se află în spatele scurgerilor conductelor, construite pentru a transporta gaz rusesc în Germania, dar nu a oferit nicio dovadă fermă. Ucraina și unele țări occidentale au numit atacurile sabotaj și au arătat cu degetul spre Rusia.

Kremlinul susține că nu a fost luată încă o decizie cu privire la repararea celor două gazoducte deţinute de Rusia. Cu o zi înainte (n.r. – luni, 31 octombrie), președintele Vladimir Putin a dezvăluit că gigantul energetic rus Gazprom a fost autorizat să inspecteze locul exploziilor din Marea Baltică.