Rusia dă asigurări că nu oprește gazul în Europa: „Nu avem niciun interes”

Rusia dă asigurări că nu oprește gazul în Europa: „Nu avem niciun interes”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că Moscova nu are niciun interes să oprească toate livrările de gaze către Europa și că recentele restricții privind fluxul de gaze rusești către țările europene „sunt pur și simplu consecințele restricțiilor pe care le-au impus europenii, iar europenii înșiși suferă aceste consecințe”. restricții”.

Moscova nu oprește gazele către Europa

„Rusia este un furnizor de gaz responsabil și, orice ar spune Comisia Europeană, în capitalele europene, în SUA, Rusia a fost și continuă să fie o țară care garantează în mare măsură securitatea energetică a Europei”, a declarat Peskov.

Între timp, Rusia pare să fi dat înapoi după ce diplomatul de top al țării a declarat că obiectivul general al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce bombardamentele de artilerie și loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașe din întreaga Ucraină.

Comentariul ministrului rus de externe Serghei Lavrov vine în contextul în care Ucraina încearcă să reia exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, lucru care ar contribui la reducerea penuriei de alimente la nivel mondial, în cadrul unui nou acord testat de un atac rusesc asupra Odessei în weekend.

Vorbind cu trimișii la un summit al Ligii Arabe de la Cairo duminică seara, Lavrov a declarat că Moscova este hotărâtă să îi ajute pe ucraineni „să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”.

Lavrov a acuzat Kievul și „aliații săi occidentali” de a lansa o propagandă menită să se asigure că Ucraina „devine dușmanul etern al Rusiei”.

Rusia vrea să dea jos regimul lui Zelenski

„Popoarele rus și ucrainean vor continua să trăiască împreună, vom ajuta cu siguranță poporul ucrainean să scape de acest regim, care este absolut antipopular și antiistoric”, a spus el.

Lavrov a susținut că Rusia era pregătită să negocieze un acord pentru a pune capăt ostilităților în martie, când Kievul și-a schimbat cursul și și-a declarat intenția de a învinge Rusia pe câmpul de luptă, adăugând că Occidentul a încurajat Ucraina să continue să lupte.

„Occidentul insistă ca Ucraina să nu înceapă negocierile până când Rusia nu este învinsă pe câmpul de luptă”, a declarat Lavrov.

Rusia și Ucraina au semnat vineri, la Istanbul, acorduri identice cu Națiunile Unite și Turcia. Acordurile sunt menite să deschidă calea pentru expedierea a milioane de tone de cereale de care Ucraina are nevoie disperată, precum și pentru exportul de cereale și îngrășăminte rusești.

„Atacul din Odesa nu are legătură cu transporturile de cereale”

Kremlinul a insistat luni că atacul asupra portului Odessa din weekend a vizat active militare și nu va afecta transporturile de cereale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că atacul a avut legătură „exclusiv cu infrastructura militară”.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu infrastructura care implică îndeplinirea acordurilor și exportul de cereale. Prin urmare, acest lucru nu poate și nu ar trebui să afecteze în niciun fel începerea procesului de expediere”, a declarat Peskov.

Între timp, biroul prezidențial al Ucrainei a declarat luni că cel puțin doi civili au fost uciși și alți 10 au fost răniți în ultimele bombardamente rusești din ultimele 24 de ore.

În estul regiunii Donețk, punctul central al ofensivei rusești, artileria rusă a lovit Avdiivka, Kramatorsk și Kostiantynivka. O lovitură aeriană în Bakhmut a avariat cel puțin cinci case.

„Rușii folosesc tactici de pământ pârjolit în tot Donbasul, trăgând de la sol și din aer pentru a distruge orașe întregi”, a declarat guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, în declarații televizate.