26 aug. 2022 | 12:23

Rusia arde gazul care era destinat Europei. Zilnic, combustibil de 10 milioane de dolari este risipit

ULTIMA ORĂ
Rusia arde gazul care era destinat Europei. Zilnic, combustibil de 10 milioane de dolari este risipit

O singură instalație din Rusia arde gaz în valoare estimată de 10 milioane de dolari pe zi – combustibil care ar fi fost exportat anterior în Germania.

Rusia preferă să ardă gazul destinat Europei, în loc să îl încarce în Nord Stream

În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, o analiză  susține că o instalație de gaz natural lichefiat (LNG) de la Portovaya, situată la aproximativ 160 de mile nord-vest de Sankt Petersburg, arde zilnic 4,34 milioane de metri cubi de gaz, provocând temeri că volumele mari de dioxid de carbon și funingine pe care le creează ar putea exacerba topirea gheții arctice.

BBC News relatează că, potrivit analizei efectuate de Rystad Energy, primele semne că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste graniță, care au observat o flacără mare la orizont la începutul acestei veri.

Portovaya se află în apropierea unei stații de compresie la începutul gazoductului Nord Stream 1, care transportă gaze pe sub mare către Germania, dar livrările prin conductă au fost reduse de la jumătatea lunii iulie. Rusia dă vina pe probleme tehnice, dar Germania spune că este vorba de o mișcare pur politică în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de instalație începând cu luna iunie, despre care se crede că ar proveni de la arderea gazelor naturale. Arderea gazului este un lucru obișnuit în uzinele de procesare din motive tehnice sau de siguranță, însă amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

Experții, îngrijorați de efectele arderii gazului

„Nu am văzut niciodată o instalație de GNL să ardă atât de mult”, a declarat pentru BBC News Dr. Jessica McCarty, expert în date din satelit de la Universitatea Miami din Ohio.

„Începând din jurul lunii iunie, am văzut acest vârf uriaș și nu a mai dispărut. A rămas foarte anomal de ridicat”.

Mark Davis, directorul general al Capterio, o companie implicată în găsirea de soluții pentru arderea gazelor, a declarat că arderea nu a fost accidentală și că a fost mai degrabă o decizie deliberată luată din motive operaționale.

„Deseori, operatorii ezită foarte mult să închidă efectiv instalațiile de teamă că ar putea fi dificil sau costisitor din punct de vedere tehnic să le repornească, iar acesta este probabil cazul în acest caz”, a declarat el pentru BBC News.