Rusia ar fi acceptat propunerile de pace în Ucraina, momentan doar „verbal”. Care sunt condițiile pentru încetarea atacurilor
Oficialii de la Kiev au transmis că Rusia ar fi acceptat propunerile de pace în Ucraina, însă deocamdată Moscova a acceptat „doar verbal” principalele propuneri ale taberei ucrainene. Discuțiile dintre cele două delegații nu au fost ușoare, însă este important ca ele să continue, potrivit unei declarații transmise de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Propunerile de pace în Ucraina, acceptate momentan doar „verbal” de Rusia
Șeful negocierilor din tabăra ucraineană în cadrul discuțiilor pentru pace cu Rusia, David Arakhamia, a declarat că Moscova a acceptat „verbal” principalele puncte propuse de Ucraina, menționând că se așteaptă și o confirmare scrisă. În cadrul unei intervenții televizate, el a sugerat că s-au făcut progrese semnificative pentru a pune capăt invaziei.
„Federația Rusă a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor (ucrainene), și anume că le acceptă, cu excepția chestiunii Crimeei”, pe care Rusia a anexat-o în 2014, a dat asigurări Arakhamia, care a precizat că, deși nu există „o confirmare oficială în scris”, partea rusă a acceptat-o „verbal”.
O întâlnire pentru negocieri ar urma să aibă loc în Turcia, între președinții Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. În urmă cu câteva zile, șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a găzduit delegațiile ruse și ucrainene pentru discuțiile de pace. David Arakhamia a precizat că președintele Turciei a contactat ambele delegații vineri, afirmând că va găzdui o nouă întâlnire.
„Nu știm data sau locul, dar credem că locul va fi cel mai probabil Ankara sau Istanbul”, a menționat Arakhamia.
Care sunt condițiile pentru care s-ar fi înțeles Zelenski și Putin, în discuțiile pentru pace
De la debutul invaziei armatei ruse în Ucraina, din 24 februarie, președintele Zelenski a solicitat în mod repetat discuții față în față cu Vladimir Putin. Potrivit șefului negocierilor din tabăra ucraineană, Moscova ar fi convenit că este nevoie de un referendum cu privire la neutralitatea Ucrainei, aceasta fiind „singura cale de ieșire din această situație”.
Acord de securitate
În cazul în care ucrainenii nu vor accepta acest acord, „fie ne vom întoarce la starea de război, poate, fie la noi negocieri”. Pe parcursul discuțiilor, Kremlinul a continuat să insiste ca Ucraina să renunțe la aderarea la NATO și să aleagă statutul de neutralitate. Totodată, principala cerere a Ucrainei este semnarea unui acord de securitate la nivel internațional, prin care să i se garanteze securitatea. Printre semnatari ar trebui să se regăsească state precum SUA, China, Franța, Marea Britanie – membre ale ONU, dar și alte țări ale Alianței, printre care Germania, Canada, Italia, Polonia și Turcia, dar și Israel.
„Noi vrem un mecanism internațional de garanții de securitate securitate în care țările garante vor acționa într-o manieră similară cu articolul 5 al NATO (un atac împotriva unuia dintre membrii săi este un atac împotriva tuturor -n.r.) și chiar într-un mod mai ferm”, a precizat săptămâna aceasta negociatorul-șef al Ucrainei, David Arakhamia
În cazul în care garanțiile de securitate sunt acceptate, Kievul va fi de acord cu „neutralitatea și statutul non-nuclear” al Ucrainei, două dintre condițiile pe care Rusia le-a pus în permanență.
Eliminarea bazelor militare străine
O altă condiție pentru pace ar fi decizia de a nu amplasa pe teritoriul Ucrainei nicio bază militară străină, a precizat un alt negociator din tabăra ucraineană, Olexandre Tchaly, după discuția recentă de la Istanbul. Totuși, există posibilitatea ca Ucraina să organizeze exerciții militare cu acordul statelor semnatare ale acordului.
Aderarea la Uniunea Europeană, o posibilitate luată în calcul
Oficialii de la Kiev solicită ca acordul internațional să nu interzică integrarea Ucrainei în UE, țările garante urmând să susțină acest proces.
Regiunile Crimeea și Donbas, ar fi excluse provizoriu din acord
Teritoriile Crimeea și Donbas, care se regăsesc sub controlul separatiștilor pro-ruși, ar fi excluse provizoriu din acordul internațional, pentru ca garanțiile să intre în vigoare cât mai curând.
Deocamdată, reprezentanții de la Kiev au propus ca pe parcursul negocierilor de pace să nu se utilizeze forța armată. În același timp, SUA nu privește cu ochi buni impresia de „seriozitate” pe care o lasă Rusia în timpul negocierilor cu Ucraina, susține Antony Blinken.
„Nu am văzut nimic care să poată sugera că există o mişcare reală pentru că nu am văzut niciun semn de seriozitate reală din partea Rusiei. Agresiunea Rusiei a provocat strămutarea a jumătate dintre copiii ucraineni. Trebuie să pună imediat capăt acestei agresiuni şi să înceapă negocieri reale”, a spus secretarul de stat american.
Între timp, după ce autoritățile ruse au anunțat că își retrag trupele din regiunea Kievului și a altor zone centrale din Ucraina, forțele Kremlinului continuă să se regrupeze în regiunile sudice și estice ale teritoriului invadat, bombardamentele concentrându-se acum în această parte a statului ucrainean.