28 nov. 2022 | 10:49

România și visurile de digitalizare: când scăpăm de dosarul cu șină, cozile la ghișeu

ACTUALITATE
România și visurile de digitalizare: când scăpăm de dosarul cu șină, cozile la ghișeu

Cu pași incredibil de mici, de multe ori inexistenți, autorități române fac numeroase eforturi de digitalizare. Acestea se traduc, la un moment dat, în eliminarea dosarului cu șină și a cozilor la ghișeu.

Într-o intervenție în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a vorbit despre digitalizarea procesului de interacțiune cu autoritățile române. În teorie, eliminarea dosarului cu șină a fost pe lista priorităților tuturor guvernelor din ultimii 15 ani. În practică, nu s-a întâmplat mare lucru. Cu toate acestea, Sebastian Burduja este optimist în ceea ce privește materializarea propriilor fantezii pe acest subiect.

De ce nu avem digitalizare în România, cine este de vină

Primii sceptici în privința digitalizării nu sunt românii, după cum te-ai aștepta, ci funcționarii publici. Până și angajații din cadrul Ministerului Digitalizării au o teamă pe acest subiect, după cum a atras atenția ministrul. Tot el a insistat însă pe faptul că funcționarii publici nu-și vor pierde brusc locul de muncă. În schimb, vor face lucruri semnificativ mai importante decât în prezent.

În orice caz, procesul de digitalizare în România și eliminarea dosarului cu șină se vor produce în următorii 3-5 ani, pe modelul din Republica Moldova, țara care ne-a luat fața la acest capitol.

”Este ceea ce românii întâmpină în fiecare zi, rezistența statului și rezistența la schimbare și o consecință a multor ani în care transformarea digitală a României a stat pe loc. Dosarul cu șină poate dispărea în 3-5 ani de zile de acum încolo, este termenul pe care l-am avansat și anterior. Transformarea digitală a unui stat durează cam 10 ani, 8-10 ani de zile, de la Republica Moldova la Estonia sau alte state care au reușit acest proces le-a luat 10 ani de zile. Republica Moldova este la ani lumină în fața noastră, asta este realitatea. Au peste 200 de servicii publice online pe care cetățenii le pot accesa. Și vicepremierul Iurie Țurcanu ne dă o mână de ajutor, este omul care a condus această transformare digitală, nu ca vicepremier, ci din diverse roluri, în ultimii 10 ani de zile, în Republica Moldova. Practic, frații noștri de peste Prut ne dau aceste soluții pe care le-au dezvoltat cu o finanțare de la Banca Mondială și de aceea vreau să scurtăm drumul, să nu ne ia 10 ani. 3-5 ani este un termen ambițios”, a recunoscut Burduja.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele