România, semnificativ mai aproape de spațiul Schengen: ce s-a schimbat în Parlamentul European, care sunt șansele
România se chinuie de câteva decenii să intre în spațiul Schengen și, din câte se pare, suntem mai aproape ca niciodată de materializarea acestei inițiative. Un pic de optimism pe marginea acestui subiect a ajuns în spațiul public după ce cancelarul german Olaf Scholz și-a exprimat public sprijinul pentru demersul cu pricina.
Problema aderării României la spațiul Schengen a fost reiterată în această săptămână, în cadrul Parlamentului European, de către eurodeputatul Victor Negrescu. În același timp, eurodeputatul Renew Europe, Dragoș Pâslaru, a atras atenția asupra unei campanii active pentru a se asigura că nu există opoziție din partea Țărilor de Jos pe subiect.
România și Spațiul Schengen
„Românii merită în Schengen. România respectă de foarte mulţi ani toate criteriile privind aderarea la spaţiul Schengen, iar evaluările succesive ale Comisiei Europene, confirmate şi în contextul războiului din Ucraina, arată că ţara noastră asigură protecţia frontierelor externe la cele mai înalte standarde. Liderii europeni nu au nicio justificare să nu accepte primirea României în spaţiul Schengen, în acest an”, a spus eurodeputatul român Victor Negrescu. Cu acest prilej, oficialul a purtat și un tricou inscripţionat cu denumirea campaniei #RomâniiMeritaÎnSchengen, pe care a iniţiat-o împreună cu PES activists România şi Partidul Social Democrat.
„Cancelarul social-democrat german, Olaf Scholz, a spus foarte clar că românii, prin eforturile făcute, merită respectul Europei şi intrarea în acest spaţiu de liberă circulaţie. Păcat că anumite guverne europene de centru-dreapta au refuzat şi se opun în continuare în a recunoaşte acest drept cetăţenilor români”, a afirmat Negrescu, fără a menționa explicit țările care pun bețe-n roate aderării țării noastre la Schengen.
„Împreună cu Partidul Social Democrat şi PES activists România vom lupta până la capăt pentru acest obiectiv. Vom solicita o nouă dezbatere în plenul Parlamentului European şi în curând vom depune, chiar la sediul Consiliului, zeci de mii de mesaje ale românilor pentru acest deziderat. Nu putem avea o Europă puternică şi unită până când românii nu vor avea aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni”, a pledat oficialul român.
În ceea ce privește opoziția Olandei pe marginea acestui subiect, verbalizată în trecut de oficialii Țărilor de Jos, eurodeputatul Dragoș Pâslaru a insistat pe faptul că, momentan, eforturile care se fac sunt de a se asigura nu există o opoziție din acea regiune. ”Din ce am spus, nu înseamnă că există vreo decizie a Olandei de a ne bloca. Ca să ne înţelegem. Este ceva proactiv, vrem să ne asigurăm că nu există astfel de obstacole. Dar nu există în acest moment un semnal oficial cum că s-ar îndrepta lucrurile în direcţia ca Olanda să blocheze România”, a ţinut el să precizeze.