Ce urmează după umilința dată de Austria. Planul României pentru Schengen
România mai are de așteptat până să adere la Spaţiul Schengen, deși întreaga Europă a făcut front comun şi ne-a susţinut în faţa Austriei. Chiar și Olanda a votat împotriva României şi a Bulgariei, noi și vecinii fiind „la pachet”. Croația, în schimb, a primit sprijin unanim și va adera la Spațiul Schengen, la 1 ianuarie 2023. În continuare, la Bruxelles au loc discuţii aprinse. Înverșunarea Vienei a revoltă delegația română.
Lovitură dură pentru România
În cursul zilei, comisarul european pentru Afaceri Interne și ministrul de Interne al Cehiei, care conduce Consiliul JAI, au făcut declarații. Au fost primele reacții după decizie luată în Consiliul Miniștrilor de Interne, ca România și Bulgaria să nu intre încă în Schengen: 25 de voturi pentru și două împotrivă (Austria și Olanda), dar aceasta din urmă a ținut să precizeze că votul negativ este doar pentru Bulgaria, nu și pentru noi.
Austria nu ne vrea în Schengen
Ce s-ar putea face? Comisarul european pentru Afaceri Interne relata că nu ar putea fi decuplată România de Bulgaria, că s-a încercat această discuție de dimineață. Cert este că țara noastră ar putea reveni la masa Consiliului JAI cu demersul Schengen, în a doua jumătate a anului viitor, pentru că agenda pe prima jumătate este deja făcută. Ar putea fi pe mandatul Spaniei, care va deține președinția Consiliului și care poate îndrepta balanța în favoarea românilor.
Curtea Europeană de Justiție ar putea fi sesizată
Uniunea Europeană, în afară de Austria, a insistat că România este pregătită să intre în Schengen de la 1 ianuarie (pe frontieră terestră) și din martie (transport aerian). Cert este că există posibilitatea de a merge împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție, transmite Observator News.
Țara noastră îndeplinește toate condițiile, au fost tot felul de comisii internaționale la București, pentru a verifica situația la granițe, dacă sistemul este implementat. Chiar oficialii europeni au recunoscut că raportul este pozitiv. Totuși, Viena ne reproșează faza cu migranții, deși FRONTEX vine cu date care arată că probleme sunt în Balcanii de Vest, nu în România.
Doar Croația aderă la 1 ianuarie 2023
Joi, 8 decembrie, comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a felicitat Croaţia pentru aderarea la Schengen. Acesta a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul transfrontalier, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar.
Întrebat de jurnaliştii români dacă problema ar putea ajunge pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, oficialul UE a declarat că ar fi surprins dacă s-ar întâmpla acest lucru, dar a precizat că susţine orice demers pentru aderarea celor două țări.