11 dec. 2022 | 09:00

România, mai aproape de ”Big Brother”: mii de camere de supraveghere pe străzile din București, Brașov și nu numai

ACTUALITATE
România, mai aproape de ”Big Brother”: mii de camere de supraveghere pe străzile din București, Brașov și nu numai

Tot mai multe orașe mari din România vor implementa în următoare perioadă sistem de supraveghere la scară largă. În teorie, sunt pentru mașini și au abilitatea de a identifica numerele de circulație. În practică, par un pas semnificativ spre ideea de Big Brother, iar autoritățile din Brașov insistă deja pe faptul că ar trebui să reducă fenomenul de vandalism de pe străzile mai puțin circulate.

După câteva săptămâni de speculații pe marginea unui sistem de supraveghere futurist, Poliția Română se pare că a stabilit câștigătorul licitației și, începând cu luna martie 2023, va avea în dotare un sistem de monitorizare video dotat cu tehnologie LPR. Aceasta din urmă este o abreviere de la License Plate Recognition și se traduce prin abilitate identificării numerelor de înmatriculare la mașini. Sistemul va fi livrat de Silva Sistems pentru 9,88 milioane de lei + TVA.

„Obiectivul specific este asigurarea unui sistem modern pentru întărirea capacității operaționale a unităților de poliție ce folosesc metode speciale de investigație în lupta împotriva fenomenului infracțional”, se arată în caietul de sarcini al procedurii de achiziție a 300 de camere video IP de tip LPS, servere, stații grafice și aplicații de management pentru administrarea camerelor. Conform datelor tehnice, camerele video trebuie să poată identifica un număr de înmatriculare pe timpul zilei de la distanțe de minim 100 de metri.

În Brașov vor fi instalate 1010 camere de supraveghere

,,În următoarele săptămâni vom începe montarea primelor sisteme de supraveghere video inteligente, achiziționate în baza acestui acord cadru. Pe lângă strada Sforii, în prima etapă vom monta astfel de sisteme în centrul istoric, în Poiana Brașov și la toate intrările din oraș.

Obiectivul nostru este ca fiecare brașovean și turist să se simtă sigur pe străzile orașului, să reducem la minim actele de vandalism – de la distrugerea mobilierului urban la pretinsul «graffitiֿ» – dar și să stopăm fenomenul de aruncare a deșeurilor în locuri nepermise. În funcție de alocările bugetare, în următorii 4 ani ne-am propus să instalăm peste 1000 de camere inteligente, de la cele care detectează numărul de înmatriculare sau modelul autovehiculului la camere care analizează mișcarea obiectelor sau persoanelor, astfel încât să acoperim cât mai mult din nevoile orașului”, a precizat primarul Allen Coliban.

Valoarea totală maximă pentru achiziția celor 1.010 camere, a softurilor necesare, a celorlalte echipamente și a montajului, în următorii 4 ani, cât este valabil acordul cadru, este de 9.210.898,96 lei fără TVA, în funcție și de alocările bugetare. Firma care va implementa acest proiect este SC Flash Lighting Services SA împreună cu SC Solid Brands SRL și SC Wi-Novation SRL (subcontractanți/terți sustinători), conform datelor furnizate de primăria Brașov pe site-ul propriu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele