România, lider la scumpiri în Europa: așa îți dai seama cât ”de bine” ne merge
Urmează o perioadă și mai dificilă pentru români, deși un val masiv de scumpiri și-a făcut deja simțite efectele în coșul de cumpărături, din cauza crizei energetice și a scumpirii carburanților. Nu te-ai fi așteptat însă să fim lideri la scumpiri în Europa, mai ales la alimente de bază.
Comparativ cu anul trecut, prețul cărnii de pui și porc s-a scumpit semnificativ în România. Este vorba de aproximativ 21% pentru păsări și 15% pentru porci. Deși s-au înregistrat scumpiri în majoritatea țărilor din blocul comunitar, cu această performanță negativă, țara noastră este pe locul al doilea din UE, cu aproape cele mai mari creșteri de prețuri.
Prețurile din România, într-o explozie perpetuă
În 2022, prețurile la produsele din carne au crescut constant, iar trendul nu pare să se potolească în curând. Din acest motiv, s-a ajuns în situația în care cu nu mai puțin de 21,5% este mai mare valoarea de achiziție a banalului pui. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Comisia Europeană.
Ca referință, în săptămâna ce începe cu 7 februarie, prețul a ajuns la 167,8 euro carcasa de 100 de kilograme, cu 4,6% mai mult decât luna anterioară și cu 1,4% în plus față de săptămâna anterioară. În acest context, România a raportat a doua cea mai mare creștere de preț din Uniunea Europeană raportat la 2021. Pe primul loc, în mod surprinzător, se află Italia ( plus 50%) în contextul în care fermierii locali au cea mai ieftină carne. Față de media europeană, carnea de pasăre vândută în România este 55 de euro (25%) mai ieftină. La polul opus, cea mai scumpă carne din Europa la pui o găsești în Germania, aproximativ 331 de euro pentru 100 de kilograme.
În ceea ce privește carnea de porc, de asemenea, avem a doua cea mai mare creștere a prețului, aproximativ 15% față de anul trecut. Discutăm de 128,46 de euro pe 100 de kilograme de carne clasa S. Partea bună este însă că trendul la această categorie de produse este descendent, în scădere cu 7,8% de la o lună la alta în 2022. Cea mai mare scumpire în aceeași unitate de timp s-a înregistrat în Croația, plus 20%, în timp ce media europeană este doar 0,4%.
La fel ca în România, principala explicație pentru creșterile de preț ține de prețurile la electricitate și gaze naturale. Acestea au explodat în Europa, iar consecințele nu vor face decât să se acutizeze în următoarele luni.