11 iul. 2022 | 14:15

România începe anchetă pentru crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina

ULTIMA ORĂ
România începe anchetă pentru crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina

Procurorii români vor începe o anchetă privind comiterea de crime împotriva umanității de către soldații ruși în Ucraina. Autoritățile vor desfășura o anchetă privind impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin și cetățenie română.

România, anchetă privind crime împotriva unității în Ucraina

Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu cu privire la comiterea de crime împotriva umanității de către soldații ruși în Ucraina.

„La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina”, transmite Ministerul Public.

„Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în contextul în care au fost înregistrați civili uciși, inclusiv copii, precum și răniți”, spun procurorii români.

„Conform art. 10 C.p.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române.”, mai transmite Ministerul Public.

Totodată, există o pagină special creată pentru această anchetă numită anchetaucraina.mpublic.ro. Pe această pagină, procurorii pun la dispoziție un chestionar care poate fi completat de persoanele care au fost martori sau victime ale agresiunii Rusiei în Ucraina.

Ce este o crimă de război?

Poate că nu pare așa, dar „chiar și războiul are reguli”, după cum spune Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Acestea sunt cuprinse în tratatele numite Convențiile de la Geneva și într-o serie de alte legi și acorduri internaționale.

Civilii nu pot fi atacați în mod deliberat – și nici infrastructura care este vitală pentru supraviețuirea lor.

Unele arme sunt interzise din cauza suferințelor nediscriminatorii sau îngrozitoare pe care le provoacă – cum ar fi minele antipersonal și armele chimice sau biologice.

Bolnavii și răniții trebuie să fie îngrijiți – inclusiv soldații răniți, care au drepturi ca prizonieri de război.

Infracțiunile grave, cum ar fi crima, violul sau persecutarea în masă a unui grup, sunt cunoscute sub numele de „crime împotriva umanității” sau, în anumite circumstanțe, „genocid”.

Vadim Șișimarin este primul soldat rus judecat pentru crime de război.

La condamnarea lui Șișimarin, judecătorul a declarat că acesta a comis „o crimă împotriva păcii, securității, umanității și ordinii juridice internaționale” și că doar o pedeapsă pe viață era potrivită.

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că biroul său a început 80 de urmăriri penale împotriva soldaților ruși pentru infracțiuni precum uciderea de civili, violuri, bombardarea infrastructurii civile și jafuri – și a identificat 600 de suspecți.

Președintele american Joe Biden și premierul demisionar al Marii Britanii, Boris Johnson, au acuzat amândoi Rusia de comiterea de crime de război în Ucraina.

Anchetatorii și jurnaliștii au găsit ceea ce părea a fi dovezi ale uciderii deliberate a civililor în Bucha, un oraș de la periferia Kievului, și în alte zone din apropiere.

Forțele ucrainene au declarat că au găsit gropi comune și dovezi că civilii au fost uciși după ce le-au fost legate picioarele și mâinile.