România, criticată dur pentru prezența armatei SUA lângă granița cu Ucraina: „Este clar ce ne așteaptă”
Desfășurarea Diviziei 101 Aeropurtată (cea mai bună unitate din lume) a Armatei SUA în România aduce mai aproape agravarea bruscă a situației din Ucraina, care poate fi numită o „furtună perfectă”, a avertizat președintele sârb Aleksandar Vucic. Potrivit liderului de la Belgrad, „este clar ce ne așteaptă”.
Serbia pune la zid România
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, susține că desfășurarea Diviziei 101 Aeropurtată a Armatei SUA în România va aduce mari probleme în regiune și că nu va ajuta deloc Ucraina.
„Ne apropiem de ceea ce am numit o furtună perfectă la ultima întâlnire. Când ai astfel de poziții opuse și când toată lumea țintește ultimele limite. Este suficient să ne uităm la forțele cu care Rusia intră acum în Ucraina. Când vedeți că americanii au trimis cea mai bună unitate din lume, iar aceasta este Divizia 101 Aeropurtată, a adus-o în România și a desfășurat-o la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, atunci vă devine clar ce ne așteaptă, dacă va ajunge la o ciocnire directă sau nu. Este clar pentru dumneavoastră că nu există concesii aici și îmi este clar cum se va dezvolta în continuare acest lucru și cum va afecta țara noastră”, a spus liderul de la Belgrad, relatează TASS.
Ce este Divizia 101 Aeropurtată
Divizia 101 Aeropurtată este prezentă în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul creșterii tensiunii dintre Rusia și NATO. Unitatea americană de infanterie ușoară este antrenată să se desfășoare pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă. Ultima oară s-a aflat pe continentul european în urmă cu 78 de ani, la debarcarea pe plajele din Normandia, care a însemnat începutul sfârșitului pentru regimul nazist.
Criticile lansate de Vucic au loc în contextul în care Serbia este aliata Rusiei. Recent, președintele sârb s-a plâns că ţara sa este supusă unor „ameninţări şi presiuni” să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva rușilor, dar a promis că va „răbda” atât cât va putea.
„În timp ce putem răbda, fără a ne pune în pericol interesele naţionale şi statale cele mai vitale, vom susţine politica hotărâtă de concluziile Consiliului de Securitate Naţională” al Serbiei, a subliniat Vucic. În continuare, acesta a explicat că țara sa are dreptul să își păstreze propria opinie, chiar dacă nu va fi pe placul altor lideri.