România celor 3 salarii minime pe economie, din 2023: cine câți bani primește, ce impozite plătește sau nu plătește
De-a lungul ultimilor ani, autoritățile române au implementat mai multe mecanisme financiare pentru a ajuta diferite industrii importante de pe teritoriul României. Din acest motiv, am ajuns în situația în care salariul minim pe economie este, de fapt, de trei feluri, în funcție de domeniul de activitate.
De la 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie va suferi niște majorări importante. Modul în care vor fi însă distribuite aceste majorări în industrie variază enorm de la un domeniul la altul. Cei mai privilegiați sunt românii din construcții și industria alimentară. Particularitățile noilor salarii minime pe economie le voi detalia mai jos.
Salariul minim pe economie
Nu mai puțin de 3000 de lei brut vor primi câteva milioane de români. Acesta este salariul minim pe economie pentru majoritatea oamenilor și, în funcție de această cifră, se vor calcula salariile bugetarilor, pensiile speciale și, la un moment dat, punctele de amendă. Din cei 3000 de lei, este important de reținut că 200 de lei nu vor fi impozitați. În final, vorbim de un salariu în mână de 1863 de lei.
Partea un pic șocantă și, dintr-un punct de vedere, demența salariului minim este că o persoană cu un salariu de 3100 de lei, peste salariul de referință detaliat mai sus, în mână va lua 1830 de lei, mai puțin decât salariul minim net. În acea situație, va ține de angajatori să găsească o soluție.
Al doilea salariu minim pe economie este cel din construcții, de 4000 de lei, în creștere de la 3000 de lei. Pe lângă valoarea efectivă, acesta vine la pachet cu mai multe beneficii fiscale. În cazul lui, nu se plătesc contribuția la sănătate, impozitul pe venit și, opțional, contribuția la Pilonul II de pensii. În traducere, un om din construcții primește 3150 de lei.
Salariul minim în agricultură și industria alimentară este al treilea care va fi valabil în România de la 1 ianuarie 2023. Acesta va fi de 3000 de lei în forma brută, dar pentru că vorbim de o serie de facilități fiscale similare cu cele din construcții, un astfel de angajat primește în mână 2362 de lei. Nu de alta, dar nu plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii.