Români, dormiți liniștiți: criza economică ne ocolește „la mustață”, cifrele care ne ridică moralul, deși suntem plini de probleme
E dificil să caracterizăm în doar câteva cuvinte starea de fapt a economiei românești. Ceea ce putem afirma, citând instituții abilitate să se pronunțe pe această temă, este că situația nu e chiar atât de „neagră”, pe cât am fi, poate, tentați să credem.
Din cele mai recente analize realizate de Comisia de Prognoză, se pare că economia noastră națională nu este în prag de colaps, deși trebuie să admitem faptul că avem destul de multe probleme, cum ar fi un deficit bugetar accentuat, deficit de cont curent, datorie externă mare, o criză energetică și inflație de două cifre. E drept, contextul internațional e măcinat de cel puțin la fel de multe probleme.
Cu toate acestea, economia țării încă e capabilă să dea dovadă de reziliență, iar estimările Comisiei s-au îmbunătățit, semn că economiștii privesc cu mai mult optimism către viitor.
Concret, ne indică datele instituției, previziunea de creştere pentru 2022 a fost revizuită în sus, cu 0,6 puncte procentuale, la 3,5%, de la 2,9% cât estimase în Prognoza de primăvară.
O veste buna, una rea
Cum nicio veste bună nu vine fără una mai puțin bună, Comisia a decis să înrăutățească perspectiva pentru anul 2023. Prin urmare, anul viitor, e anticipată o creștere de numai 3,7%, de la 4,4%.
Comisia nu uită să sublinieze și anumite riscuri asupra cărora ne atrage atenția, cum ar fi situația din agricultură, care stârnește îngrijorări la acest moment.
„Previziunea creşterii PIB pentru anul curent a fost îmbunătăţită cu 0,6 puncte procentuale (de la 2,9% la 3,5%) ca urmare a evoluţiilor peste aşteptări pentru unele servicii reprezentative (transporturi, servicii informatice, servicii pentru întreprinderi), precum şi a accelerării creşterii activităţii în construcţii în semestrul II, stimulate de măsurile de implementare a PNRR, cât şi de măsurile guvernamentale privind condiţiile de ajustare a costurilor din contractele de construcţii.
Un risc negativ se conturează însă dinspre agricultură dacă condiţiile de secetă vor persista pe o perioadă îndelungată”, se arată în Prognoza pe termen mediu 2022-2026, varianta de vară.