Risc mare de un nou conflict uriaș. Țara care a trimis 39 de avioane de război lângă Taiwan
Doar în ultimele 24 de ore, armata chineză a trimis 39 de avioane de război și trei nave către Taiwan, într-o demonstrație de forță menită să impresioneze și să atragă atenția, a anunțat, joi, Ministerul Apărării din Taipei. Hărțuirea militară de către Republica Populară Chineză s-a intensificat în ultimii ani, iar armata RPC a desfășurat în zonă aeronave militare aproape zilnic.
Taiwan avertizează că 39 de avioane chineze au intrat în zona sa de apărare aeriană
Taiwanul și-a mobilizat avioanele de luptă pentru a avertiza cele 39 de aeronave chineze care au intrat în zona sa de apărare aeriană din sud-est, a spus Ministerul Apărării al insulei.
Incursiunea de joi a inclus 21 de avioane de vânătoare și patru bombardiere H-6, precum și aeronave de avertizare timpurie, antisubmarin și de realimentare aeriană, au explicat oficialii din Apărare într-un raport detaliat despre activitățile chineze în ultimele 24 de ore.
Multe dintre aeronavele Chinei au zburat deasupra unei căi navigabile (cunoscută sub numele de Canalul Bashi), către o zonă din largul coastei de sud-est a insulei. Trei nave ale marinei RPC au fost, de asemenea, detectate în apropiere de Taiwan, a mai spus ministerul.
Harta publicată de Taipei
Între miercuri (6 a.m.) și joi (6 a.m.), 30 dintre avioanele chineze au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, o graniță neoficială, cândva acceptată tacit de ambele părți, susține Ministerul Apărării Naționale. Aeronavele au zburat spre sud-vestul insulei, apoi pe orizontală până în partea de sud-est înainte de a se întoarce, arată o hărtă transmisă de Taipei. Au fost văzute 21 de modele de luptă J-16, 4 bombardiere H-6 și două alte vehicule aeriene de război.
Anunțuri separate ale guvernului taiwanez au spus că Ministerul Apărării și Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan organizează, săptămâna aceasta, un exercițiu de tragere cu rachete pe coasta de sud-est a insulei.
Tensiuni tot mai mari între China și Taiwan
Taiwan monitorizează îndeaproape operațiunile chinezilor, atât aeriene, cât și navale. Armata Beijingului a organizat exerciții militare ample în august, ca răspuns la vizita președintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, la Taipei. China consideră că peregrinările reprezentanților guvernelor străine pe insulă sunt o recunoaștere de facto a independenței Taiwanului și o provocare la adresa suveranității sale.
În ultimii ani, China, care revendică Taiwanul, a intensificat presiunea asupra insulei să accepte guvernarea Beijingului. Conducerea din Taipei respinge pretențiile chineze și spune că dorește pacea, dar că se va apăra, dacă va fi atacată.