30 dec. 2022 | 11:55

Revelațiile astronomice, limitate de tehnologie și imaginație: viața extraterestră ar putea exista, dar nu așa cum ne-o închipuim

ACTUALITATE
Revelațiile astronomice, limitate de tehnologie și imaginație: viața extraterestră ar putea exista, dar nu așa cum ne-o închipuim

Din anul 1992, când au fost descoperite două planete care orbitează în jurul unei stele, în afara Sistemului nostru Solar, mii de lumi noi au fost adăugate unei liste de „exoplanete” care fac parte din Calea Lactee, galaxia noastră.

Extrapolând, se poate presupune că acest lucru ar putea însemna că viața s-ar putea desfășura într-un mediu anormal; dar demonstrează, deopotrivă, și unicitatea Pământului – până la proba contrarie, desigur.

Dacă te uiți strict la cifre, perspectivele par sumbre. Într-o mare măsură, cele mai numeroase exoplanete pe care oamenii de știință le-au identificat până în prezent nu par propice vieții.

Este posibil ca, pe măsură ce se vor continua căutările, statisticile să se echilibreze, totuși.

Știința este limitată de tehnologie, dar și de imaginație

Știința studierii exoplanetelor este limitată de capacitățile tehnologiei curente. Mai mult decât atât, impresia noastră despre adevărata varietate a lumilor extraterestre riscă să fie limitată și de lipsa de imaginație.

Practic, viața ar putea să existe, dar să nu ne dăm seama, de vreme ce avem tendința să raportăm totul la modul în care funcționăm noi.

Din acest motiv, oamenilor de știință le-a luat ceva timp să identifice anumite exoplanete.

Spre exemplu, o exoplanetă pe care au găsit-o la un moment dat nu părea să semene deloc cu ceea ce cunoșteau: un gigant gazos care avea jumătate din masa lui Jupiter și temperaturi de aproximativ 1.000 de grade Celsius.

De atunci, s-a aflat că aceste planete de tip „Jupiter” nu sunt deloc ciudate, ba dimpotrivă. În plus, sunt destul de des întâlnite.

Așadar, ar trebui „să scoatem capul din cutie” și să ne imaginăm și alte lumi care ar putea să existe, chiar dacă forma și structura lor nu ne este cunoscută.

Desigur, ne-ar putea ajuta inclusiv evoluția tehnologiei, în viitor.

Cel mai bun exemplu, în acest sens, este chiar faptul că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii de știință credeau că Pământul este plat. Ulterior, s-a descoperit că realitatea este foarte diferită.

Urmând acest model, am putea să ne închipuim, în viitor, lumi extraterestre care nu ne seamănă deloc.

Dacă noi nu suntem capabili să ni le imaginăm acum, nu înseamnă că ele nu există.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele